56

Σε ανθρώπινο λάθος οφείλεται το ναυάγιο του Σάμινα επισημαίνει στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης που κατέθεσε την Πέμπτη ο αυτοδύτης Ν.Λαμπράκος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο ακολουθούσε λάθος ρότα κατά 40 έως 50 μοίρες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελευθεροτυπία την Παρασκευή, στην έκθεσή του ο Ν.Λαμπράκος επιρρίπτει ευθύνες και στην πλοιοκτήτρια εταιρεία. Η βύθιση του Σάμινα, υπογραμμίζει, σημειώθηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, καθώς δεν λειτούργησαν οι υδατοστεγείς πόρτες.


Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να υποστηρίζει ο πραγματογνώμονας, «δεν έγινε καμία προσπάθεια για την αποφυγή της πρόσκρουσης στις βραχονησίδες τα τελευταία έξι λεπτά του μοιραίου ταξιδιού, κάτι που μαρτυρά το ίδιο το ρήγμα του πλοίου, το οποίο είναι σε ευθεία γραμμή και όχι ακανόνιστο. Και μάλιστα ακόμα και εάν το επιβατηγό δεν έπεφτε στις Πόρτες, θα χτυπούσε με δύναμη στο ακρωτήρι Φωκά.»


Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, εκκρεμεί ακόμη η υποβολή των εκθέσεων των υπόλοιπων πραγματογνωμόνων, δηλαδή του Κ.Θωκταρίδη και του Β.Δημητριάδη. Το τελικό πόρισμα, το οποίο θα συντάξει και θα καταθέσει το αργότερο έως τον Αύγουστο ο ειδικός εφέτης ανακριτής Νίκος Καραδημητρίου, πιθανόν να οδηγήσει στη σύνταξη νέων κατηγορητηρίων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας