Τον οικοδομικό οργασμό στις περιοχές του Αιγαίου στηλίτευσε ο Νίκος Σηφουνάκης
Οικοδομικό οργασμό χωρίς όρους και αισθητική στα νησιά, με στόχο την εκμετάλλευση του τουρισμού, κατήγγειλε ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης την Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου με θέμα την «Προστασία του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος στα νησιά του Αιγαίου».
Οικοδομικό οργασμό χωρίς όρους και αισθητική στα νησιά, με στόχο την εκμετάλλευση του τουρισμού, κατήγγειλε ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης την Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου με θέμα την «Προστασία του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος στα νησιά του Αιγαίου».
Όπως ανέφερε ο κ. Σηφουνάκης, «τα πολεοδομικά γραφεία εκδίδουν ετησίως περίπου 7.000 οικοδομικές άδειες, πράγμα που μεταφράζεται σε δέκα νέους μικρούς οικισμούς».
Παράλληλα, άσκησε κριτική στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, που έχει την ευθύνη των γραφείων πολεοδομίας, και τόνισε ότι «αποτελούν πηγή του κακού οι ανεξέλεγκτες λειτουργίες αυτών των υπηρεσιών», υπογραμμίζοντας ότι δεν γίνεται έλεγχος των υπηρεσιών, και «η αστυνομία καλύπτει τις παρανομίες ίσως και από άγνοια».
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο υπουργός, από τους 1.215 οικισμούς του Αιγαίου μόνο οι 39 έχουν σαφείς όρους κατασκευής μέσα από διατάγματα.
Το υπουργείο Αιγαίου έχει ήδη αποστείλει για γνωμοδότηση στο ΣτΕ ειδικά Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία καθορίζουν τα μορφολογικά στοιχεία που πρέπει να τηρούνται στις οικοδομές. Τα διατάγματα αυτά αφορούν στα μικρά νησιά -όπου για να δοθεί άδεια οικοδόμησης η μέγιστη επιτρεπόμενη εκμετάλλευση πρέπει να είναι 100τ.μ., το κτίριο να είναι μονώροφο ύψους τεσσάρων μέτρων, και καμία όψη του να μην υπερβαίνει τα δέκα μέτρα- καθώς και στα μεγαλύτερα νησιά, για τα οποία ετοιμάζονται αυτοτελή διατάγματα έπειτα από μελέτες.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.