51

Εύθραυστη ηρεμία επικρατεί την Τρίτη στα χωριά ΒΔ του Κουμάνοβο, όπου χθες, Δευτέρα, στρατιωτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ εξαπέλυσαν νέες επιχειρήσεις κατά των ανταρτών, διασπώντας τις γραμμές του UCK και απελευθερώνοντας επτά αμάχους που επί ημέρες βρίσκονταν υπό την ομηρία των Αλβανών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΣ της ΠΓΔΜ, Μπλάγκοβια Μάρκοφσκι, ανακοίνωσε ότι στόχος των χθεσινών επιχειρήσεων στα βορειοδυτικά του Κουμάνοβο ήταν η απελευθέρωση ομήρων. Μονάδες του πεζικού και του πυροβολικού, με την υποστήριξη δύο μαχητικών ελικοπτέρων MI-24, έδρασαν τη Δευτέρα στο χωριό Σλούπτσανε και τις γύρω περιοχές, όπου (σύμφωνα με πληροφορίες) 25 άμαχοι τελούν υπό την ομηρία Αλβανών ανταρτών.


«Το Σαββατοκύριακο οι τρομοκράτες εκμεταλλεύτηκαν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός -η οποία επιβλήθηκε προκειμένου να κατορθώσουν οι πολίτες να εγκαταλείψουν τις ζώνες των μαχών- αναδιοργανώθηκαν και κατέλαβαν νέες θέσεις, από τις οποίες προφανώς δεν σκοπεύουν να υποχωρήσουν» υπογράμμισε ο Μάρκοφσκι.


Ο ίδιος ανέφερε, πάντως, πως στη διάρκεια των χθεσινών επιχειρήσεων οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέστρεψαν αποθήκη με πυρομαχικά στο χωριό Βάκτσιντσε, και τόνισε ότι αποδίδει καρπούς η επιχείρηση για την εξουδετέρωση των ανταρτών.


Ανταλλαγές πυρών τη νύχτα και στο Τέτοβο


Στο μεταξύ, ανταλλαγές πυρών μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και Αλβανών ανταρτών σημειώθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας και στο Τέτοβο, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο των Σκοπίων, επικαλούμενο πηγές της αστυνομίας.


Οι κάτοικοι της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της ΠΓΔΜ αναστατώθηκαν από σειρά ισχυρών εκρήξεων, καθώς οι Αλβανοί αντάρτες πραγματοποίησαν οργανωμένη επίθεση με όλμους εναντίον στρατιωτικού φυλακίου στην περιοχή Πόποβα Σάπκα (στα ΒΔ του Τέτοβο, σε υψόμετρο 2.000μ.) όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας. Ο στρατός απάντησε με πυρά, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό εάν υπήρξαν θύματα από τις συμπλοκές.


UCK: Αυτό που συμβαίνει στη νότια Σερβία δεν μας αφορά


«Οι μαχητές του UCK της ΠΓΔΜ δεν έχουν την πρόθεση προς το παρόν να ακολουθήσουν τα βήματα των ανταρτών της νότιας Σερβίας, οι οποίοι δέχτηκαν να αφοπλιστούν» δήλωσε την Τρίτη τοπικός διοικητής του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (UCK) και συμπλήρωσε:


«Δεν είμαστε σαν τον UCPMB (Απελευθερωτικός Στρατός του Πρέσεβο, της Μεντβέντια και του Μπουγιάνοβατς), δεν έχουμε καμία σχέση μαζί τους και δεν μας αφορά αυτό που συμβαίνει εκεί».


Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αφοπλισμού του νέου UCK, οι διοικητής Χότζα επισήμανε: «Πρέπει πρώτα να λάβουμε μία απάντηση στις διεκδικήσεις μας. Προς το παρόν συνεχίζουμε και θα φτάσουμε μέχρι το τέλος.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΜΠΕ