Μπαράζ επιθέσεων Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας
Επίθεση με οβίδες εξαπέλυσαν την Τετάρτη Παλαιστίνιοι εναντίον κιμπούτς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν θύματα. Νωρίτερα, μία νεαρή μητέρα και το τριών μηνών μωρό της τραυματίστηκαν σοβαρά από θραύσματα οβίδας Ισραηλινών στον καταυλισμό προσφύγων Ραφάχ.
Επίθεση με οβίδες εξαπέλυσαν την Τετάρτη Παλαιστίνιοι εναντίον κιμπούτς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν θύματα. Νωρίτερα, μία νεαρή μητέρα και το τριών μηνών μωρό της τραυματίστηκαν σοβαρά από θραύσματα οβίδας Ισραηλινών στον καταυλισμό προσφύγων Ραφάχ.
Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, οι οβίδες έπεσαν έξω από το κιμπούτς Κφαρ Αζά, το οποίο είχε δεχτεί παρόμοια επίθεση την περασμένη εβδομάδα. Το Κφαρ Αζά βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τη Λωρίδα της Γάζας, στο ύψος του Μπέιτ Χανούν, στο βόρειο τμήμα των αυτόνομων παλαιστινιακών εδαφών.
Εν τω μεταξύ, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η κατάσταση του νηπίου και της μητέρας του είναι κρίσιμη. Η μικρή Ρίμα Αχμέντ χτυπήθηκε στο κεφάλι και, σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου της Γάζας, θραύσματα από την οβίδα έχουν σφηνωθεί στο κρανίο της. Κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού, άλλοι πέντε Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σοβαρά.
Εξάλλου, ισραηλινά άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα εισήλθαν και πάλι σήμερα το απόγευμα σε τομέα που ελέγχουν οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο στρατηγός Αμπντελραζέκ αλ-Μαζάιντα, επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας για τη Λωρίδα της Γάζας.
«Αρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα εισήλθαν γύρω στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) σήμερα περίπου 300 μέτρα στο εσωτερικό του Μπέιτ Χανούν, ανατολικά του ισλαμικού νεκροταφείου της κοινότητας αυτής» που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε η ίδια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Αλ Μαζάιντα διευκρίνισε ότι η εισβολή έγινε «αφότου οι Ισραηλινοί ανέφεραν την εκτόξευση οβίδας κατά της ισραηλινής κοινότητας του Κφαρ Γάζα» στην έρημο Νεγκέβ, στα νότια του Ισραήλ).
Συνάντηση Πέρες – Φίσερ
Οι συνομιλίες για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή μπορούν να επαναληφθούν ακόμα και αύριο, με τον όρο όμως ότι η βία θα τερματιστεί. Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, μετά τη συνάντησή του με το Γερμανό ομόλογό του, Γιόσκα Φίσερ.
«Το να είσαι αισιόδοξος είναι δύσκολο. Το να είσαι, όμως, απαισιόδοξος είναι καταστροφικό» δήλωσε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, ζητώντας παράλληλα από τους ηγέτες της ΕΕ να ασκήσουν εντονότερες πιέσεις για την εκτόνωση της βίας στα παλαιστινιακά εδάφη.
Ο κ. Φίσερ περιορίστηκε να δηλώσει ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι μπορεί για την ειρήνη, σε συνεργασία όμως με την Ευρωπαϊκή Ένωση.