«Αναποτελεσματικές οι σημερινές τακτικές για την προστασία της βιοποικιλότητας»
Λονδίνο: Η παγκόσμια άγρια πανίδα αντιμετωπίζει σήμερα το μεγαλύτερο κίνδυνο μαζικών εξαφανίσεων από το τέλος της εποχής των δεινοσαύρων, εξαιτίας της αναποτελεσματικής διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, προειδοποιούν δύο διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις σε έκθεσή τους που δημοσίευσαν την Τρίτη.
Λονδίνο: Η παγκόσμια άγρια πανίδα αντιμετωπίζει σήμερα το μεγαλύτερο κίνδυνο μαζικών εξαφανίσεων από το τέλος της εποχής των δεινοσαύρων, εξαιτίας της αναποτελεσματικής διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, προειδοποιούν δύο διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις σε έκθεσή τους που δημοσίευσαν την Τρίτη.
Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο Κοινό Έδαφος, Κοινό Μέλλον: Πώς η οικολογική γεωργία μπορεί να θρέψει τον κόσμο και να σώσει τη βιοποικιλότητα, την οποία επεξεργάστηκαν από κοινού η περιβαλλοντική οργάνωση World Conservation Union (IUCN) και η Future Harvest, οργάνωση που εκπροσωπεί 16 διεθνή κέντρα γεωπονικής έρευνας.
Όπως μεταδίδει το BBC, oι επιστήμονες που συνέταξαν την έκθεση προειδοποιούν ότι το 24% των θηλαστικών, το 12% των πτηνών και σχεδόν των 12% των φυτών αντιμετωπίζουν σήμερα κίνδυνο εξαφάνισης. Εκτιμούν ότι, εάν η αποψίλωση των δασών συνεχιστεί με το σημερινό ρυθμό, έως το 2050 πάνω από τα μισά εναπομείναντα δασόβια είδη θα έχουν εξαφανιστεί.
Σύμφωνα με τους ίδιους, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι περισσότερες από τις περιοχές υψηλής βιοποικιλότητας του πλανήτη ανήκουν σε αναπτυσσόμενα κράτη, τα οποία αναγκαστικά επεκτείνουν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους για να ικανοποιήσουν τις διατροφικές ανάγκες των τοπικών πληθυσμών.
Το 45% των σημαντικότερων προστατευόμενων περιοχών είτε χρησιμοποιείται ήδη για καλλιέργεια, είτε περικλείεται ασφυκτικά από καλλιεργούμενες εκτάσεις.
Παράλληλα, το πρόβλημα του υποσιτισμού είναι έντονο στις 16 από τις 25 περιοχές υψηλής βιοποικιλότητας του πλανήτη, επιτείνοντας σημαντικά το πρόβλημα.
«Οι προστατευόμενες περιοχές μετατρέπονται σε νησίδες φθίνουσας βιοποικιλότητας, εξαιτίας των αγροτικών περιοχών που τις περιβάλλουν» αναφέρει ο δρ. Τζέφρι ΜακΝίλι της IUCN, κύριος συγγραφέας της έκθεσης.
Αλλαγή νοοτροπίας
Ο ίδιος υποστηρίζει, ωστόσο, ότι η προστασία της βιοποικιλότητας δεν είναι ασύμβατη με την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, αρκεί να αλλάξουν οι τακτικές που εφαρμόζονται σήμερα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι κύριες στρατηγικές που προτείνει η έκθεση είναι:
– η δημιουργία ενός δικτύου προστατευόμενων περιοχών που θα συνδέονται μεταξύ τους και θα επιτρέπουν έτσι την ελεύθερη μετακίνηση των ζώων.
– Η χρήση στη γεωργία πολυετών φυτών, ώστε οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις να «μιμούνται» τα φυσικά οικοσυστήματα.
– Η αύξηση της παραγωγικότητας στις γεωργικές εκτάσεις, ώστε να μειωθεί η ανάγκη εξάπλωσής τους.
– Η προσέλκυση άγριων ζώων και εντόμων στις καλλιέργειες.
– Η δημιουργία προστατευόμενων περιοχών μακριά από τις γεωργικές περιοχές.
«Πολλές από τις τακτικές της οικολογικής γεωργίας θα απαιτήσουν την αλλαγή της νοοτροπίας πολλών αγροτών» αναφέρει η Σάρα Σερ, του Πανεπιστημίου του Μέριλάντ, η οποία συνεργάστηκε με τον δρ. ΜακΝίλ για τη σύνταξη της έκθεσης.
«Επί αιώνες, οι αγρότες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να καταστρέφουν τη φυσική βλάστηση και να κρατούν την άγρια πανίδα μακριά από τις καλλιέργειές τους. Αυτά ήταν κάποτε τα χαρακτηριστικά των καλών αγροτών. Τώρα ζητάμε από αυτούς να αφήσουν μέρος της άγριας ζωής να επιστρέψει στους αγρούς τους» συμπληρώνει.
health.in.gr
- Η βαθμολογία στη League Phase του Champions League και η θέση του Ολυμπιακού
- Στα «ΝΕΑ» της Πέμπτης: Ή αυξήσεις ή ελλείψεις
- Γιουβέντους – Πάφος FC 2-0: Οι Ιταλοί «λύγισαν» τους μαχητικούς Κύπριους, με δύο γκολ σε έξι λεπτά (vid)
- Υπερθέαμα: Όλα τα γκολ της 6ης αγωνιστικής της League Phase του Champions League (vids)
- Μπενφίκα – Νάπολι 2-0: «Ζωντανοί» για πρόκριση οι «Αετοί» (vid)
- Λεβερκούζεν – Νιουκάστλ 2-2: Ο Γκριμάλντο στο 88΄ έστειλε την Μπάγερ στους 9 βαθμούς πριν το Καραϊσκάκη (vid)
