Κόκκινη άμμο αναμένεται να βρέξει πάλι την Παρασκευή και το Σάββατο
Η μεταφορά σκόνης και άμμου από την Αφρική δεν φαίνεται να ολοκληρώθηκε με τη λασποβροχή της Τρίτης, καθώς η ΕΜΥ προειδοποιεί για ανάλογα καιρικά φαινόμενα την Παρασκευή και το Σάββατο.
53
Η μεταφορά σκόνης και άμμου από την Αφρική δεν φαίνεται να ολοκληρώθηκε με τη λασποβροχή της Τρίτης, καθώς η ΕΜΥ προειδοποιεί για ανάλογα καιρικά φαινόμενα την Παρασκευή και το Σάββατο.
Οχήματα και αυλές θα «ξανασκονιστούν», εξαιτίας της κόκκινης άμμου που ταξιδεύει από τις αφρικανικές ερήμους και το πρωί της Τετάρτης έκανε αισθητή την παρουσία της στην Κρήτη, την Αττική και την Πελοπόννησο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα την Πέμπτη, οι λασποβροχές κατατάσσονται σε τρεις χρωματικές κατηγορίες, οι οποίες υποδηλώνουν τον τόπο προέλευσης. Έτσι, η κόκκινη άμμος έρχεται συνήθως από την Αίγυπτο και την ανατολική Λιβύη, ενώ η κίτρινη και η λευκή άμμος από την Τυνησία και την Αλγερία.
Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι τις επόμενες ημέρες θα πνέουν νοτιάδες, οι οποίοι ευνοούν τη μεταφορά σκόνης και άμμου από την Αφρική, και εκτιμούν ότι μπορεί πάλι να βρέξει κόκκινη λάσπη. Ωστόσο, διευκρινίζουν ότι η λασποβροχή δεν έχει καμία σχέση με την όξινη βροχή και δεν είναι επικίνδυνη.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος, η κόκκινη βροχή ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στις καλλιέργειες. Η λάσπη σε συνδυασμό με την έντονη ηλιοφάνεια συχνά προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα των φυτών. Πάντως, στο θαλάσσιο περιβάλλον έχει θετική επίδραση, καθώς η σκόνη αυτή αποτελεί εξαιρετικής ποιότητας τροφή για το φυτοπλαγκτόν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φαινόμενο της λασποβροχής δεν είναι σπάνιο. Παρατηρείται κατά μέσο όρο πέντε με έξι φορές κατά τη διάρκεια της άνοιξης σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι νέες ρυθμίσεις για την ετήσια άδεια: Πώς θα χορηγείται από φέτος
- Συνταγή: Πατατοσαλάτα
- Τέχνασμα του Τραμπ η παράταση της εκεχειρίας λένε οι Ιρανοί – «Πράξη πολέμου ο ναυτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ»
- Κορύφωση της βίας στη Γάζα μετά την κατάπαυση του πυρός
- Για αυτό η μουσική μας φέρνει πιο κοντά
- Καιρός: Βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Τετάρτη
- Απαρηγόρητη η Ντενίζ Ρίτσαρντς για τον θάνατο του Πάτρικ Μαλντούν
- Η ερωτική χημεία δεν φέρνει την τέλεια σχέση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442