35

Φόρο στις υψηλόμισθες κοινωνικές ομάδες εισηγήθηκαν στην κοινή συνεδρίαση για το ασφαλιστικό της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ η υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου, και ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης. Ποικίλες απόψεις διατυπώθηκαν και από άλλα κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Η υπουργός Εσωτερικών ζήτησε επίσης να δοθεί χρονικό περιθώριο συζήτησης και να γίνει διάλογος και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.


Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου τόνισε ότι υπάρχει έλλειμμα 1,3 τρισ. δρχ. που αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ, το οποίο θα πρέπει να μειωθεί στο 3,5% και στα επόμενα δέκα χρόνια θα πρέπει να καλυφθεί χωρίς την επιβολή νέων φόρων.


Ο γραμματέας της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος Κώστας Σκανδαλίδης έδωσε έμφαση στην πολιτική ενοποίηση του χώρου του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι θα είναι λάθος εάν δοθεί η εντύπωση ότι η κυβέρνηση ακολουθεί το νόμο Σιούφα.


Σύμφωνος με την προωθούμενη κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει την ηθική υποχρέωση να λύσει τώρα το πρόβλημα και ότι θα πρέπει να εμφανιστεί ενιαίο όλο το ΠΑΣΟΚ με την πρόταση αυτή.


Επικοινωνιακό έλλειμμα παρουσιάζει κατά τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό. Ο ίδιος εισηγήθηκε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υιοθετεί τα διάφορα σενάρια για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού, τα οποία κυκλοφορούν.


Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης τόνισε ότι, εάν δεν ληφθούν τώρα μέτρα, σε μία δεκαετία θα υπάρξει κίνδυνος για τις ίδιες τις συντάξεις των εργαζομένων. Παράλληλα, ανέφερε ότι πρέπει να επισημανθεί πως δεν έχουν παρθεί ακόμη οι οριστικές αποφάσεις. Εξάλλου, οι Λαλιώτης και Βενιζέλος ζήτησαν να παραταθεί ο διάλογος έως το τέλος του χρόνου και η κυβέρνηση να επιλέξει το ηπιότερο από τα σενάρια.


Στην ανάγκη να αναδειχθεί το ενδιαφέρον για τους νέους εργαζόμενους και να προταθεί ένα βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με πυρήνα τη δικαιοσύνη μεταξύ των ασφαλισμένων αναφέρθηκαν οι υπουργοί Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου και Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαπας.


Τέλος, ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής επισήμανε αφενός ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ο κόσμος της εργασίας και αφετέρου ότι δεν θα πρέπει να γκρεμιστούν όσα έχει χτίσει το ΠΑΣΟΚ, και ως εκ τούτου η κυβέρνηση θα πρέπει να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, χωρίς δογματισμούς και ιδεοληψίες.


Κρίσιμη η αυριανή ημέρα


Με ενδιαφέρον αναμένεται το μεσημέρι της Παρασκευής η συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος δεν μετείχε στη σημερινή συνεδρίαση λόγω της επίσκεψής του στη Γαλλία.


Κατά τη συνάντηση θα τεθούν επί τάπητος τα θέματα που ανέκυψαν μετά την τελευταία κυβερνητική απόφαση να περικοπούν δαπάνες οι οποίες επρόκειτο να διατεθούν σε εξοπλιστικά προγράμματα, προκειμένου να επιδοτηθούν δράσεις κοινωνικής πολιτικής.


Νωρίτερα, ο κ. Σημίτης θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο για τις κυβερνητικές προτάσεις σχετικά με την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ