Κυβερνοχονδρίαση: Η νόσος της ψηφιακής εποχής
Λονδίνο: Κυβερνοχονδρίαση ονομάζεται η νόσος της ψηφιακής εποχής, της οποίας κυρίαρχο σύμπτωμα είναι η αναζήτηση εξειδικευμένων ιατρικών πληροφοριών στο Internet, που όμως ο ασθενής παρερμηνεύει, με αποτέλεσμα να καταλήγει σε λανθασμένα συμπεράσματα για την κατάσταση της υγείας του και να χρησιμοποιεί αμφιλεγόμενες, ενίοτε και επικίνδυνες θεραπείες. Οι ειδικοί συνιστούν εκ νέου προσοχή στις ιατρικές πληροφορίες που λαμβάνονται μέσω του Διαδικτύου.
Λονδίνο: Κυβερνοχονδρίαση ονομάζεται η νόσος της ψηφιακής εποχής, της οποίας κυρίαρχο σύμπτωμα είναι η αναζήτηση εξειδικευμένων ιατρικών πληροφοριών στο Internet, που όμως ο ασθενής παρερμηνεύει, με αποτέλεσμα να καταλήγει σε λανθασμένα συμπεράσματα για την κατάσταση της υγείας του και να χρησιμοποιεί αμφιλεγόμενες, ενίοτε και επικίνδυνες θεραπείες. Οι ειδικοί συνιστούν εκ νέου προσοχή στις ιατρικές πληροφορίες που λαμβάνονται μέσω του Διαδικτύου.
Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού κατακλύζεται από πληροφορίες από διάφορους δικτυακούς τόπους, τις οποίες συχνά εκτυπώνουν οι ασθενείς και παραδίδουν στο γιατρό απαιτώντας να τους δοθεί η τελευταίου τύπου θεραπεία για την κατάστασή τους.
Πάντως, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ψευδοασθενών (σύνδρομο Μιγχάουζεν) που χρησιμοποίησαν το Internet για να “υιοθετήσουν” μια ασθένεια, πείθοντας το γιατρό τους για την αληθοφάνεια των συμπτωμάτων. O θεράπων ιατρός, με τη σειρά του, αναγκάζεται να σπαταλήσει αρκετό χρόνο μέχρι να εντοπίσει τα πραγματικά αίτια του προβλήματος.
Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το University of Alabama, ορισμένοι χρήστες του Διαδικτύου αποπειρώνται να προκαλέσουν τον οίκτο άλλων χρηστών σε chat rooms, ισχυριζόμενοι ψευδώς πως έχουν πέσει θύματα βίας, ότι πάσχουν από κάποια χρόνια ασθένεια ή, ακόμη, πως έχουν υποστεί βιασμό.
Ο Δρ Τρέφορ Ρόσκο, γενικός ιατρός και ειδικός στην πληροφορική, επισήμανε πως είναι αναγκαίο να κατανοήσουν οι γιατροί τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που πηγάζουν από τον κόσμο του Διαδικτύου, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στη νέα αυτήν πραγματικότητα.
Σχολιάζοντας τα παραπάνω προβλήματα, ο Δρ Έντριαν Μίντγλεϊ δήλωσε στο ΒΒC πως ο ίδιος συχνά βασίζεται στο Διαδίκτυο τόσο για την προσωπική του πληροφόρηση όσο και για την ενημέρωση των ασθενών του.
“Δεν αποθαρρύνω τους ασθενείς από τη χρήση του Internet. Συχνά, οι ασθενείς μου έρχονται στο ιατρείο με εκτυπώσεις που περιέχουν πληροφορίες για την κατάστασή τους αλλά και εγώ, στην προσπάθειά μου να τους ενημερώσω όσο καλύτερα μπορώ, κάνω ακριβώς το ίδιο. Ταυτόχρονα, διατηρώ μια δικτυακή πύλη για αυτόν το σκοπό” ανέφερε ο γενικός ιατρός από το Έξετερ.
Ο Μάικ Στόουν, εκπρόσωπος του Βρετανικού Συλλόγου Ασθενών, χαρακτήρισε τη χρήση του Διαδικτύου για άντληση ιατρικών πληροφοριών δίκοπο μαχαίρι και τόνισε ότι οι ασθενείς πρέπει να μάθουν να αξιολογούν τα παρεχόμενα στοιχεία ώστε να μη θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο ακολουθώντας αμφιλεγόμενες θεραπείες με φάρμακα, όπως αυτά που διαφημίζονται συχνά από site των ΗΠΑ.
health.in.gr
- Λίβανος: Το Ισραήλ εξέδωσε εντολή εκκένωσης για την Τύρο – Σκοτώθηκε Λιβανέζος στρατιώτης
- Καύσωνας τον Μάιο στην Ευρώπη: το νέο πρόσωπο της κλιματικής κρίσης
- Ο Βινίσιους θέλει να συνεχίσει στην Ρεάλ, αλλά δεν… βιάζεται
- Συνελήφθη 25χρονος για διακίνηση ναρκωτικών – Έκρυβε 76 κιλά κάνναβης στο σπίτι του
- Τα ανθρωποειδή ρομπότ στην Κίνα αποκτούν αριθμό ταυτότητας για λόγους ασφάλειας
- Ολυμπιακός: Ήδη 7.000 ανανεώσαν τα διαρκείας τους για τη νέα σεζόν
- Θάνατος Μάθιου Πέρι: Ανατροπή και συγκάλυψη από τον βοηθό του – «Τον άφησε να πεθάνει» λένε οι αδελφές του
- Το ΔΕΗ 3×3 Street Basketball επιστρέφει για τέταρτη χρονιά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 27.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442