
Μέλος της Τζιχάντ έπεσε νεκρό από ισραηλινά πυρά
Στην ήδη τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, ήλθε να προστεθεί τη Δευτέρα η δολοφονία στελέχους της παλαιστινιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης Τζιχάντ, από επίθεση που εξαπέλυσε ισραηλινό ελικόπτερο εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαινε στη Λωρίδα της Γάζας.
51
Στην ήδη τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, ήλθε να προστεθεί τη Δευτέρα η δολοφονία στελέχους της παλαιστινιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης Τζιχάντ, από επίθεση που εξαπέλυσε ισραηλινό ελικόπτερο εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαινε στη Λωρίδα της Γάζας.
«Πρόκειται για δολοφονία» δήλωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος ασφαλείας, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τρεις ρουκέτες έπληξαν το αυτοκίνητο του μέλους της Τζιχάντ την ώρα που αυτό κινούνταν κοντά σε στρατόπεδο προσφύγων στο συνοριακό πέρασμα Ραφάχ.
Στόχος της επίθεσης ήταν ο 27χρονος Μοχάμεντ Αμπντελάλ και, σύμφωνα με πηγές της Τζιχάντ, Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν αποπειραθεί και άλλη φορά να τον δολοφονήσουν. Ερωτηθείς για το περιστατικό, εκπρόσωπος του στρατού του εβραϊκού κράτους δήλωσε ότι εξετάζει τις πληροφορίες, και τόνισε πως δεν θέλει να κάνει κανένα σχόλιο.
Η επίθεση εναντίον του ακτιβιστή της εξτρεμιστικής οργάνωσης έρχεται μία ημέρα μετά το θάνατο Ισραηλινού στρατιώτη από πυρά Παλαιστινίων κοντά στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.
Διεθνή υποστήριξη αναζητεί ο Πέρες
Την ώρα που στα εδάφη της Μέσης Ανατολής συνεχίζεται η πολιτική των αντιποίνων, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, ξεκινά τετραήμερη περιοδεία στην Ευρώπη, με στόχο να συγκεντρώσει τη διεθνή υποστήριξη σε ό,τι αφορά την ισραηλινή πολιτική έναντι της παλαιστινιακής εξέγερσης.
Τη Δευτέρα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε στη Στοκχόλμη ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να ιδρύσουν το κράτος τους, αλλά διευκρίνισε ότι το χρονοδιάγραμμα της ίδρυσής του θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά τους.
Ο Πέρες είχε συνάντηση στη σουηδική πρωτεύουσα με την ομόλογό του Αννα Λιντ, η χώρα της οποίας ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Ο Ισραηλινός αξιωματούχος πρόκειται να μεταβεί το βράδυ στο Όσλο, όπου θα έχει συνομιλίες με το Νορβηγό πρωθυπουργό Γενς Στόλντενμπεργκ και τον υπουργό Εξωτερικών Τόρμπγερν Γιάγκλαντ.
Αύριο το πρωί ο Πέρες θα συζητήσει για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και για την ειρηνευτική διαδικασία με το Σουηδό πρωθυπουργό Γκόραν Πέρσον.
Την ίδια ημέρα στις 19:00 ώρα Ελλάδος ο Πέρες θα συναντηθεί στο Παρίσι με το Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν, πριν γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων από τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ. Στη συνέχεια θα έχει δείπνο εργασίας με τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν.
Την Τετάρτη ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας θα έλθει στην Ελλάδα.
Η περιοδεία του Σιμόν Πέρες έρχεται σε μία στιγμή που η κυβέρνηση Σαρόν αντιμετωπίζει αυξανόμενη κριτική από τη διεθνή κοινότητα για την επιλογή της να τηρήσει σκληρότερη στάση έναντι των Παλαιστινίων, με πρόσφατο παράδειγμα τους βομβαρδισμούς στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης και στη Λωρίδα της Γάζας.
Κουριέλ: Οι εγκληματικές ενέργειες απλούστατα δεν μπορούν να αγνοηθούν
Στη νέα άκρως επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή, αναφέρθηκε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Ραν Κουριέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα.
«Η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ έχει επιδείξει μεγάλη αυτοσυγκράτηση, όχι επειδή δεν έχει την ικανότητα να αντιδράσει, αλλά επειδή δεν επιθυμεί την κλιμάκωση. Παρ όλα αυτά, οι εγκληματικές ενέργειες εναντίον Ισραηλινών τις τελευταίες ημέρες ήταν τόσο αιματηρές, που απλούστατα δεν μπορούν να αγνοηθούν» υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες επιδρομές στη Ραμάλα της Δ.Όχθης και στη Γάζα, ο Ραν Κουριέλ επισήμανε ότι οι βομβαρδισμοί δεν αποσκοπούσαν στην τιμωρία του παλαιστινιακού λαού, αλλά στο να δοθεί ένα σαφές μήνυμα στην Παλαιστινιακή Αρχή και να αποτραπούν νέες επιθέσεις.
«Δεν έχουμε κανένα συμφέρον από μία σύγκρουση με τον παλαιστινιακό λαό. Το Ισραήλ επιθυμεί την ειρήνη και τη συνύπαρξη. Ωστόσο, αυτοί οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω ενός ειρηνικού διαλόγου και όχι με τρομοκρατικές ενέργειες» κατέληξε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- H υγεία των Ελλήνων: Με χρόνιες παθήσεις ο ένας στους τέσσερις – Το 55% υπέρβαροι ή παχύσαρκοι
- Ένα «παγόβουνο» στην εστία της Μπάγερν
- Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Κρούσμα μηνιγγίτιδας στο ΑΠΘ – Στη ΜΕΘ 19χρονος φοιτητής, ιχνηλατούνται οι επαφές του
- Μενίδι: Η στιγμή της φονικής παράσυρσης της ηλικιωμένης από φορτηγό
- Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης – Κατασχέθηκαν ναρκωτικά αξίας 2,5 εκατ. ευρώ
- Νέες, «τρομακτικές» φωτογραφίες του Μάικλ Τζάκσον με ανήλικους


