Τρίτη 21 Απριλίου 2026
weather-icon 23o
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε ο πρόεδρος της Βουλής από τα Σκόπια

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε ο πρόεδρος της Βουλής από τα Σκόπια

Έκκληση προς όλες τις πλευρές, προκειμένου να δείξουν την απαιτούμενη αυτοσυγκράτηση ώστε να μη διακυβευτεί η ειρήνη στα Βαλκάνια, απηύθυνε την Τρίτη ο Απόστολος Κακλαμάνης, κατά την ομιλία του στη διάσκεψη προέδρων των Κοινοβουλίων χωρών της νοτιανατολικής Ευρώπης, που διεξάγεται στα Σκόπια.

53

Έκκληση προς όλες τις πλευρές, προκειμένου να δείξουν την απαιτούμενη αυτοσυγκράτηση ώστε να μη διακυβευτεί η ειρήνη στα Βαλκάνια, απηύθυνε την Τρίτη ο Απόστολος Κακλαμάνης, κατά την ομιλία του στη διάσκεψη προέδρων των Κοινοβουλίων χωρών της νοτιανατολικής Ευρώπης, που διεξάγεται στα Σκόπια.

Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την έντονη ανησυχία της Ελλάδας για την κλιμάκωση της έντασης στην ΠΓΔΜ και επέστησε την προσοχή για να μην οξυνθούν τα συμπτώματα αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή.


Επίσης, κατήγγειλε επεμβάσεις διεθνών παραγόντων και περιφερειακών οργανισμών στα Βαλκάνια χωρίς την απαραίτητη διεθνή νομιμοποίηση, που είχαν «βαρύ κόστος σε ανθρώπινες ζωές, στις περιουσίες και στο περιβάλλον». Υπογράμμισε δε την ανάγκη «να απαλλαγούν οριστικά οι λαοί από αυτούς τους εφιάλτες και να επιλύσουν τις διαφορές τους χωρίς ξένες πιέσεις και επιρροές».


Ο Απ.Κακλαμάνης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι σταθερά προσανατολισμένη στην κατεύθυνση της συνεργασίας μεταξύ των λαών της περιοχής, έχοντας διαμορφώσει ένα πλέγμα πολιτικής υπέρ της ειρήνης και προσφέροντας μια γέφυρα επικοινωνίας και στήριξής τους στην ΕΕ.


Αναφερόμενος στο ρόλο των Κοινοβουλίων, χαρακτήρισε σημαντική τη συμβολή τους προκειμένου να εμβαθύνουν οι σχέσεις μεταξύ των κρατών της Βαλκανικής, με την προσήλωση τους σε βασικές αρχές και αξίες της παγκόσμιας κοινωνίας, όπως ο σεβασμός των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και η μη αλλαγή των υφισταμένων συνόρων.


Δηλώσεις Αντοφ


Την ικανοποίησή του για τη στήριξη που παρέχουν οι χώρες των Βαλκανίων στην ΠΓΔΜ «στις δύσκολες αυτές ώρες» εξέφρασε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της χώρας, Στόγιαν Αντοφ. «Τα τραγικά γεγονότα που συγκλονίζουν τη χώρα μας δεν σας πτόησαν και δεν σας εμπόδισαν να παραβρεθείτε στη διάσκεψη· εκλαμβάνω αυτή την κίνηση ως ένα θετικό βήμα προς την οικοδόμηση νέου κλίματος εμπιστοσύνης, συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης στα Βαλκάνια» επισήμανε στην ομιλία του, απευθυνόμενος στους προέδρους των Κοινοβουλίων χωρών της νοτιανατολικής Ευρώπης.


Ο κ. Αντοφ αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με ένοπλες ομάδες, οι οποίες «ενοχλούνται από τη δημοκρατία, το πνεύμα καλής γειτονίας και την ανάπτυξη και δεν δέχονται την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων».


Το απόγευμα της Τρίτης, ο κ. Κακλαμάνης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι, και τον πρωθυπουργό της χώρας, Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Απριλίου 2026
Cookies