Τρίτη 21 Απριλίου 2026
weather-icon 17o
Ζητά να μη συσχετίζεται με τη βουλευτική αποζημίωση

Ζητά να μη συσχετίζεται με τη βουλευτική αποζημίωση

Στην ανάγκη να θεσπιστεί το ασυμβίβαστο βουλευτικής και επαγγελματικής ιδιότητας επέμεινε, μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη συνταγματική αναθεώρηση, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ζήτησε να μη συγχέεται το θέμα με την αύξηση των βουλευτικών μισθών.

71

Στην ανάγκη να θεσπιστεί το ασυμβίβαστο βουλευτικής και επαγγελματικής ιδιότητας επέμεινε, μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη συνταγματική αναθεώρηση, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ζήτησε να μη συγχέεται το θέμα με την αύξηση των βουλευτικών μισθών.

Ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος σε βουλευτές που συνδέουν το θέμα με την αύξηση των μισθών των βουλευτών, επισήμανε ότι αυτό πρέπει να τεθεί ανεξάρτητα από το αναθεωρητέο άρθρο 57 και παρατήρησε ότι δεν μπορεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα να παρέχονται υψηλοί μισθοί και ο βουλευτής να μην μπορεί να ζει αξιοπρεπώς.


Νωρίτερα και ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, έπειτα από σχετική παρέμβαση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος χαρακτήρισε το πρόβλημα της βουλευτικής αποζημίωσης υπαρκτό, παραδέχτηκε ότι «το θέμα παραμένει ανοιχτό αμέσως μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος».


Επί της ουσίας του άρθρου 57, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για επικίνδυνες παρεξηγήσεις. «Δεν μπορεί να είναι συνωμοσία των δύο μεγάλων κομμάτων, όλοι ομολογούν την ανάγκη αλλαγών» υποστήριξε και προσέθεσε: «Κάποιοι υπερασπίστηκαν τις απόψεις τους με περισσότερο πάθος από ό,τι αρμόζει. Είναι προσβλητικό το επιχείρημα ότι όποιος εργάζεται είναι ανεξάρτητος και όποιος δεν εργάζεται βρίσκεται σε εξάρτηση ή ότι ο υπουργός δεν εργάζεται, αλλά βρίσκει από αλλού άδηλους πόρους.


»Εάν δεν διαπνέεται ο πολιτικός από φιλοδοξία, έστω και ματαιοδοξία, τότε είναι καλύτερα να ασχοληθεί με άλλα πράγματα» είπε χαρακτηριστικά.


Υπέρ της πρότασης για το ασυμβίβαστο «αρκεί να αναβαθμιστεί ο ρόλος του βουλευτή», σύμφωνα με το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μανώλη Σκουλάκη, ο οποίος επισήμανε ότι «ήδη το πρόγραμμα του βουλευτή είναι βεβαρημένο, οπότε δεν μπορεί να ασκεί και το επάγγελμά του».


«Ναι» στο ασυμβίβαστο, υπό την προϋπόθεση ότι «ο νόμος που θα ορίσει τις εξαιρέσεις θα οριστεί τώρα, για να γνωρίζουν οι βουλευτές τι ψηφίζουν», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Ακριβάκης.


Κατά του ασυμβίβαστου τάχθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Νεράτζης, χαρακτηρίζοντας την πρόταση «αντιδημοκρατική, που θίγει την αξιοπρέπεια των προσώπων».


Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φοίβος Ιωαννίδης, επισημαίνοντας ότι αρχικά ήταν σύμφωνος, αλλά οι αντιδράσεις των βουλευτών όλων των κομμάτων τον «έκαμψαν».


«Οχι» στο ασυμβίβαστο είπε και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σιούφας, αναφέροντας ότι ο βουλευτής θα πρέπει να ασκεί και το επάγγελμά του. Μάλιστα, υποστήριξε ότι δεν είναι σωστό να εκλέγεται κάποιος βουλευτής κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες «και στην πορεία να αλλάζουν με το αιτιολογικό ότι ο κοινοβουλευτισμός θα γίνει καλύτερος».

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Απριλίου 2026
Cookies