55

Διάσταση απόψεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης περί αλλαγών στο κόμμα. Οι προτάσεις Χρυσοχοΐδη βρήκαν συμμάχους, αλλά πυροδότησαν και έντονες αντιδράσεις από στελέχη, όπως ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, όσα δήλωσε ο Μ.Χρυσοχοΐδης στη συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία περί «διάδοχου» του ΠΑΣΟΚ κόμματος και αλλαγής του συμβόλου του προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος.


Ανάμεσα σε αυτούς που διαφώνησαν και έσπευσαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με τις εισηγήσεις του Μ.Χρυσοχοΐδη ήταν ο υπουργοί Αμυνας και Πολιτισμού, ενώ θετικοί απέναντι σε ριζικές αλλαγές στη Χαριλάου Τρικούπη εμφανίστηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης.


Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο Ακ.Τσοχατζόπουλος απάντησε: «Ό,τι είναι να το αλλάξουμε θα το αλλάξουμε» και τόνισε ότι δεν είναι ώρα «αυθαίρετα και ευκαιριακά να συζητήσουμε οτιδήποτε». Παρόμοια εκφράστηκε και ο Ευ.Βενιζέλος. «Τα σύμβολα δεν αλλάζουν εύκολα» δήλωσε για να προσθέσει ότι «δίπλα στα παλιά σύμβολα μπορεί να προσθέσει κανείς και νέους στόχους». Σε ερώτηση εάν πρόσωπα όπως η Μαρία Δαμανάκη και ο Γιώργος Σουφλιάς χωρούν στο νέο ΠΑΣΟΚ, κατά την υπόδειξη του Μ.Χρυσοχοΐδη, απάντησε ότι «όλοι μπορούν να χωρέσουν σε ένα ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει συνείδηση του εαυτού του και λειτουργεί ως ένα ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα».


Ευνοϊκά αντιμετώπισε τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη ο Κ.Σκανδαλίδης, ο οποίος επισήμανε: «Κάθε στέλεχος έχει όχι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να καταθέσει προτάσεις αλλαγών που απαιτούνται στο κίνημά μας. Και όλες οι αλλαγές είναι για συζήτηση εν όψει του συνεδρίου μας, όπου ο διάλογος θα αφήσει όλα τα λουλούδια να ανθίσουν».


Την ανάγκη να γίνουν σημαντικές τομές στο ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει και ο υπουργός Εξωτερικών, «ώστε να γίνει ένα κόμμα ανοιχτό στον πολίτη και να ξεφύγει από τη γραφειοκρατία και τις μικρές παρέες», όπως εκτιμά.


Θετικοί απέναντι στις προτάσεις Χρυσοχοΐδη εμφανίστηκαν τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαγκριώτης (δηλώνοντας ότι «οι πολιτικές, οι τακτικές και τα σύμβολα πολλές φορές προσαρμόζονται»), όσο και ο πρώην βουλευτής, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι στηρίζει την πρόταση Χρυσοχοΐδη -«είναι υπερώριμη, ρεαλιστική και πρωτοποριακή» κατέληξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ