Επιπλέον κονδύλια από την Κομισιόν για την καταπολέμηση της νόσου των «τρελών αγελάδων»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Τετάρτη κονδύλια ύψους 971 εκατ. ευρώ (περίπου 331 δισ. δρχ.) για την καταπολέμηση της νόσου των «τρελών αγελάδων». Εν τω μεταξύ, η εντεινόμενη ανησυχία των καταναλωτών από τις επιπτώσεις της κρίσης στη Γερμανία οδήγησε το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας στην απόφαση να συμμετάσχει τελικά η χώρα στο σχέδιο της ΕΕ για τη σφαγή δύο εκατομμυρίων βοοειδών, με στόχο τη συγκράτηση των τιμών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Τετάρτη κονδύλια ύψους 971 εκατ. ευρώ (περίπου 331 δισ. δρχ.) για την καταπολέμηση της νόσου των «τρελών αγελάδων». Εν τω μεταξύ, η εντεινόμενη ανησυχία των καταναλωτών από τις επιπτώσεις της κρίσης στη Γερμανία οδήγησε το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας στην απόφαση να συμμετάσχει τελικά η χώρα στο σχέδιο της ΕΕ για τη σφαγή δύο εκατομμυρίων βοοειδών, με στόχο τη συγκράτηση των τιμών.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η επίτροπος αρμόδια για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, Μικαέλε Σράγιερ, δήλωσε ότι στο πλαίσιο τροποποίησης για το 2001 προνοήθηκε νέο κονδύλι για την κάλυψη των εξόδων που συνεπάγεται η αντιμετώπιση της νόσου.
Από τα συνολικά 971 εκατ. ευρώ, τα 700 εκατ. (239 δισ. δρχ.) θα διατεθούν για τη θανάτωση περίπου δύο εκατομμυρίων βοοειδών ηλικίας άνω των 30 μηνών, ενώ τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν ως απόθεμα σε περίπτωση που χρειαστεί παρέμβαση στην αγορά για να αντιμετωπιστεί περαιτέρω μείωση των τιμών.
Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα της ΕΕ για τη σφαγή περίπου δύο εκατομμυρίων βοοειδών. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι κτηνοτρόφοι θα λάβουν αποζημίωση στο ύψος των τιμών της αγοράς. Το 70% του κόστους εφαρμογής του προγράμματος θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ το υπόλοιπο θα επιβαρύνει τα κράτη – μέλη ξεχωριστά.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, εκτιμάται ότι περισσότερα από 400.000 ζώα θα θανατωθούν στη Γερμανία. Σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης, το συνολικό κόστος της αντιμετώπισης της νόσου στη Γερμανία έχει υπολογιστεί σε περίπου 2,1 δισ. μάρκα (370 δισ. δραχμές).
Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των οικολογικών και φιλοζωικών οργανώσεων καθώς και στελεχών του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Οι πολέμιοι της απόφασης αυτής υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα της ΕΕ αποσκοπεί μόνο στη συγκράτηση των τιμών και δεν έχει καμία σχέση με την προστασία των καταναλωτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Γεωργίας, ένα ακόμη κρούσμα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (BSE) εντοπίστηκε στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, ανεβάζοντας σε 25 το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα.
Το παράδειγμα της Βρετανίας πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ
Ο υπουργός Γεωργίας της Βρετανίας, Νικ Μπράουν, δήλωσε την Τετάρτη ότι η ΕΕ θα μπορέσει σύντομα να ξεπεράσει την κρίση που προκάλεσε η νόσος των «τρελών αγελάδων», εάν ακολουθήσει το βρετανικό παράδειγμα και λάβει τα αυστηρά μέτρα που έχει ήδη υιοθετήσει το Λονδίνο.
Ο Μπράουν, ο οποίος έλαβε μέρος τη Δευτέρα στη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δράσει «γρήγορα και αποτελεσματικά» για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν θα περάσουν αυτά που περάσαμε εμείς με τη νόσο των τρελών αγελάδων» τόνισε.
Κατάσχεση κρεατάλευρων στην Ιταλία
Η ιταλική αστυνομία κατέσχεσε 20 τόνους κρεατάλευρων σε εργοστάσιο επεξεργασίας ζωικών αποβλήτων στην περιοχή του Μπέργκαμο, της βόρειας Ιταλίας. Τα κρεατάλευρα επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στην εκτροφή ζώων και ως λιπάσματα.
Από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει απαγορευτεί η χρήση κρεατάλευρων που θεωρούνται ύποπτα για τη μετάδοση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, στην εκτροφή όλων των ζώων.
Σύμφωνα με την ψυχολογία, το να λέει κάποιος παθολογικά ψέματα δεν θεωρείται ξεχωριστή ψυχική διαταραχή. Πρόκειται περισσότερο για ένα μοτίβο συμπεριφοράς
Σε παγκόσμια πρώτη από τον καλλιτεχνικό οργανισμό Altera Pars το «Lost & Found» της Nalini Vidoolah Mootoosamy, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου, συνεχίζει την πορεία του και μετά το Πάσχα.
Η παράσταση «Η Ευτυχία της Αργιθέας» επιχειρεί να δώσει φωνή σε όσες ζωές έμειναν στο περιθώριο της Ιστορίας, χωρίς εξιδανίκευση και χωρίς διδακτισμό — μόνο με παρουσία.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας