Πιθανή επίσκεψη Παπανδρέου στην Αγκυρα τον προσεχή Μάρτιο
Στην Αγκυρα θα μεταβεί ενδεχομένως τον προσεχή Μάρτιο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, όπως δήλωσε την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μεσούτ Γιλμάζ, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με το Γ.Παπανδρέου, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.
51
Στην Αγκυρα θα μεταβεί ενδεχομένως τον προσεχή Μάρτιο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, όπως δήλωσε την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μεσούτ Γιλμάζ, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με το Γ.Παπανδρέου, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.
Αναφερόμενος στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ο Γιλμάζ τόνισε πως «είναι από τους αρχιτέκτονες του ελληνοτουρκικού διαλόγου και έως σήμερα η στάση του ήταν εποικοδομητική».
Κυπριακό: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν
Όσον αφορά στο Κυπριακό, οι Παπανδρέου και Γιλμάζ διαπίστωσαν από κοινού ότι εξακολουθεί να υπάρχει πολύ μεγάλη διάσταση απόψεων. Ο Τούρκος υπουργός σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά έχει προσδοκίες σχετικά με τις διμερείς σχέσεις και το Κυπριακό, που έχουν εκφραστεί και στο παρελθόν. «Και εμείς έχουμε κάποιες προτεραιότητες στα ζητήματα αυτά. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επιφύλαξη για την εξέταση των θεμάτων αυτών με τρόπο που θα περιλαμβάνει το γενικό πλαίσιο. Συνεπώς, εξέφρασα την άποψη ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε αυτά τα θέματα» τόνισε.
Ελληνική συμβολή στις ευρωτουρκικές σχέσεις
Όπως έγινε γνωστό, οι διάρκειας μιας ώρας συνομιλίες μεταξύ των δύο ανδρών περιστράφηκαν γύρω από ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα στην υλοποίηση των υποχρεώσεων της Αγκυρας που απορρέουν από το κείμενο της εταιρικής σχέσης.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και αρμόδιος υπουργός για τις σχέσεις της Αγκυρας με την ΕΕ ανέφερε πως έως το Μάρτιο -οπότε ενδεχομένως θα μεταβεί στην Αγκυρα ο Γ.Παπανδρέου- θα έχει ολοκληρωθεί και το εθνικό πρόγραμμα που πρέπει να καταρτίσει η Τουρκία βάσει των δεσμεύσεών της προς την ΕΕ.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Μεσούτ Γιλμάζ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα δεν θα εμποδίσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο Γιλμάζ ανέφερε ότι σχημάτισε την εντύπωση πως η Ελλάδα θα επιδείξει μία εποικοδομητική στάση και δεν θα παρεμποδίσει τις σχέσεις της Αγκυρας με την ΕΕ.
Κατά τη συνάντηση ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης μετέφερε στο Γ.Παπανδρέου τη βούληση της κυβέρνησής του να προχωρήσουν με ταχύ ρυθμό οι μεταρρυθμίσεις, ώστε η Τουρκία να ανταποκριθεί στο κοινοτικό κεκτημένο.
Επιπλέον, ζήτησε τη συμβολή της ελληνικής πλευράς προς αυτή την κατεύθυνση και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των επαφών που γίνονται ήδη μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών για τη μεταφορά σχετικής τεχνογνωσίας.
Η ανασυγκρότηση των Βαλκανίων
Στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Γ.Παπανδρέου παρέστη σε συζήτηση για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, στην οποία έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, της Κροατίας Στίπε Μέσιτς, της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ
- Τροχαία – Γιατί πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί το καλοκαίρι
- «Ο Έμπολα μπορεί να νικηθεί»: Η Ουγκάντα ανακοίνωσε την ίαση του τελευταίου μολυσμένου ασθενή
- Εξαιρετικός ο Πουλακίδας στο Λας Βέγκας υπό το βλέμμα του Μπαρτζώκα (vid)
- Επισήμως κυβέρνηση υποδίκων και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ η Νέα Δημοκρατία
- Ακρίβεια: Προς νέα άνοδο ο πληθωρισμός τροφίμων – Οι ακραίοι καύσωνες «πιέζουν» περισσότερο από τον πόλεμο
- Είναι η Μάσα και ο Αρκούδος πράκτορας του Πούτιν; – Σάλος στη Βρετανία για την «πλύση εγκεφάλου στα παιδιά»
- Πτήσεις: Η μεσαία θέση στα αεροπλάνα παύει να είναι ενοχλητική – Τι λανσάρουν αεροπορικές εταιρείες
- Σταύρος Φλώρος: Επέστρεψε στην Ελλάδα – Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442