Με επιτυχία η προσγείωση της ΟΑ στα Σπάτα – Προς αναβολή η απογείωση του «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Προς αναβολή για τα μέσα ή τα τέλη Μαρτίου βαίνουν τα εγκαίνια της λειτουργίας του νέου διεθνούς αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», τα οποία είχαν προγραμματιστεί για την 1η Μαρτίου 2001. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών, Χρ.Βερελή, την Τρίτη αμέσως μετά την επιτυχή πρώτη δοκιμαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ολυμπιακής Αεροπορίας, τύπου Boeing 737 - 400, στο αεροδρόμιο των Σπάτων.
55
Προς αναβολή για τα μέσα ή τα τέλη Μαρτίου βαίνουν τα εγκαίνια της λειτουργίας του νέου διεθνούς αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», τα οποία είχαν προγραμματιστεί για την 1η Μαρτίου 2001. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών, Χρ.Βερελή, την Τρίτη αμέσως μετά την επιτυχή πρώτη δοκιμαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ολυμπιακής Αεροπορίας, τύπου Boeing 737 – 400, στο αεροδρόμιο των Σπάτων.
Ο Χρ. Βερελής, ένας εκ των 27 επιβατών της επίσημης πρώτης πτήσης της ΟΑ προς το αεροδρόμιο των Σπάτων, αμέσως μετά την αποβίβασή του από το αεροσκάφος της εταιρείας, δήλωσε ότι «είχαμε μία σύντομη και ασφαλή πτήση. Είμαστε στην τελική ευθεία και πιστεύουμε ότι μέσα στο Μάρτιο θα εκδόσουμε την άδεια για να λειτουργήσει το αεροδρόμιο».
Το σχόλιο του υπουργού Μεταφορών έρχεται λίγες ημέρες μετά τη δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος, Κώστα Λαλιώτη, ότι «το νέο αεροδρόμιο θα λειτουργήσει μέσα στο Μάρτιο», επιβεβαιώνοντας τις φήμες περί μετάθεσης της ημερομηνίας των εγκανίων του αεροδρομίου, που είχαν προγραμματιστεί για την 1η Μαρτίου.
Η αναβολή της λειτουργίας του κρίθηκε αναγκαία, καθώς, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Τύπου, υπάρχουν εκκρεμότητες που σχετίζονται κυρίως με το σύστημα αεροναυτιλίας.
Αναφορικά, με τον τομέα αυτό, η ΥΠΑ δεν έχει παραλάβει ακόμα το σύστημα PALAS του νέου αεροδρομίου, μέσω του οποίου εμφανίζονται οι συντεταγμένες μίας πτήσης στις οθόνες των υπολογιστών των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
Το PALAS θα έπρεπε να είχε παραδοθεί μέχρι τώρα στην ΥΠΑ για δοκιμαστική λειτουργία, ωστόσο, το σύστημα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και δεν μπορεί να έχει αποπερατωθεί νωρίτερα από τις 20 Φεβρουαρίου.
Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 στο υπουργείο Μεταφορών ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μεταξύ των οποίων- Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), νομαρχίες, τελωνεία, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Λιμενικό, Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία- κατά την οποία θα εξεταστούν όλες οι εκκρεμότητες του νέου αεροδρομίου. Η οριστική ημερομηνία της έναρξης λειτουργίας του νέου αεροδρομίου αναμένεται να ανακοινωθεί στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.
Με επιτυχία η πρώτη πτήση
Με απόλυτη ασφάλεια προσγειώθηκε την Τρίτη το αεροσκάφος της ΟΑ, τύπου Boeing 737-400 στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το αεροπλάνο «Όλυνθος» αναχώρησε από το Ελληνικό στις 12:40 μ.μ., με επιβάτες τον υπουργό και υφυπουργό Μεταφορών, Χρ.Βερελή, και Αλέκο Βούλγαρη, το διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΑ, Διονύση Καλόφωνο και άλλα 24 στελέχη της διοίκησης της ΟΑ, και προσγειώθηκε δέκα λεπτά αργότερα στον αεροδιάδρομο 03R/21L του νέου αερολιμένα Αθηνών.
Ερώτηση του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ
Ερώτηση προς τους υπουργούς Μεταφορών και Περιβάλλοντος κατέθεσε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ για θέματα Συγκοινωνιών, Αθανάσιος Χειμάρας, ζητώντας ενημέρωση για την έναρξη της λειτουργίας του «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και την υπέρογκη αύξηση των τελών στο νέο αεροδρόμιο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τροχαία – Γιατί πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί το καλοκαίρι
- «Ο Έμπολα μπορεί να νικηθεί»: Η Ουγκάντα ανακοίνωσε την ίαση του τελευταίου μολυσμένου ασθενή
- Εξαιρετικός ο Πουλακίδας στο Λας Βέγκας υπό το βλέμμα του Μπαρτζώκα (vid)
- Επισήμως κυβέρνηση υποδίκων και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ η Νέα Δημοκρατία
- Ακρίβεια: Προς νέα άνοδο ο πληθωρισμός τροφίμων – Οι ακραίοι καύσωνες «πιέζουν» περισσότερο από τον πόλεμο
- Είναι η Μάσα και ο Αρκούδος πράκτορας του Πούτιν; – Σάλος στη Βρετανία για την «πλύση εγκεφάλου στα παιδιά»
- Πτήσεις: Η μεσαία θέση στα αεροπλάνα παύει να είναι ενοχλητική – Τι λανσάρουν αεροπορικές εταιρείες
- Σταύρος Φλώρος: Επέστρεψε στην Ελλάδα – Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442