Από τα μέσα του 2002 οι πρώτοι προσωρινοί τίτλοι του Εθνικού Κτηματολογίου
Περισσότερες από 4,3 εκατ. δηλώσεις ιδιοκτησίας έχουν υποβληθεί έως τώρα στο πλαίσιο της πρώτης κύριας φάσης του Εθνικού Κτηματολογίου. Οι ενστάσεις για αμφισβήτηση των ιδιοκτησιακών στοιχείων φτάνουν τις 180.000, ενώ μέσα στο 2001 θα κληθούν να δηλώσουν τις περιουσίες τους οι ιδιοκτήτες που εντάσσονται στο δεύτερο κύριο πρόγραμμα. Επίσης, εκτιμάται ότι οι πρώτοι προσωρινοί τίτλοι θα αρχίσουν να αποδίδονται από τα μέσα του 2002.
55
Περισσότερες από 4,3 εκατ. δηλώσεις ιδιοκτησίας έχουν υποβληθεί έως τώρα στο πλαίσιο της πρώτης κύριας φάσης του Εθνικού Κτηματολογίου. Οι ενστάσεις για αμφισβήτηση των ιδιοκτησιακών στοιχείων φτάνουν τις 180.000, ενώ μέσα στο 2001 θα κληθούν να δηλώσουν τις περιουσίες τους οι ιδιοκτήτες που εντάσσονται στο δεύτερο κύριο πρόγραμμα. Επίσης, εκτιμάται ότι οι πρώτοι προσωρινοί τίτλοι θα αρχίσουν να αποδίδονται από τα μέσα του 2002.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Εξουσία, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2001 θα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις για τις ιδιοκτησίες τους όσοι συμμετέχουν στο δεύτερο κύριο πρόγραμμα του Εθνικού Κτηματολογίου, με προϋπολογισμό 5,5 δισ. δραχμές.
Το πρόγραμμα καλύπτει κύριες περιφερειακές αγροτικές περιοχές, συνολικής έκτασης 2,5 εκατ. στρεμμάτων, σε 106 οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ανατολικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θράκης, των νησιών του Ιονίου και της Χίου.
Οι πρώτοι προσωρινοί τίτλοι δεν θα είναι δυνατόν να δοθούν νωρίτερα από τα μέσα του 2002. Θα τους λάβουν περίπου 500.000 πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλουν τέλη εγγραφής από 10.000 δρχ. έως 100.000 δρχ. ανάλογα με την αντικειμενική αξία των περιουσιών τους.
Το 2002 θα αρχίσει και η λειτουργία των 40 πρώτων γραφείων του Κτηματολογίου, τα οποία θα αντικαταστήσουν σταδιακά όλα τα υπάρχοντα υποθηκοφυλακεία, ενώ οι πρώτοι οριστικοί τίτλοι αναμένεται να είναι έτοιμοι το 2007.
Όσον αφορά στις διαφωνίες που έχουν εκφραστεί, από τα στοιχεία της εταιρείας Κτηματολόγιο ΑΕ προκύπτει ότι έως αυτήν τη στιγμή έχουν κατατεθεί 180.000 ενστάσεις για περίπου 125.000 δηλώσεις ιδιοκτησίας. Μέχρι στιγμής έχουν εκδικαστεί περισσότερες από 20.000 υποθέσεις, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να υιοθετηθούν διαδικασίες για την ταχύτερη εκδίκαση των υπόλοιπων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τροχαία – Γιατί πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί το καλοκαίρι
- «Ο Έμπολα μπορεί να νικηθεί»: Η Ουγκάντα ανακοίνωσε την ίαση του τελευταίου μολυσμένου ασθενή
- Εξαιρετικός ο Πουλακίδας στο Λας Βέγκας υπό το βλέμμα του Μπαρτζώκα (vid)
- Επισήμως κυβέρνηση υποδίκων και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ η Νέα Δημοκρατία
- Ακρίβεια: Προς νέα άνοδο ο πληθωρισμός τροφίμων – Οι ακραίοι καύσωνες «πιέζουν» περισσότερο από τον πόλεμο
- Είναι η Μάσα και ο Αρκούδος πράκτορας του Πούτιν; – Σάλος στη Βρετανία για την «πλύση εγκεφάλου στα παιδιά»
- Πτήσεις: Η μεσαία θέση στα αεροπλάνα παύει να είναι ενοχλητική – Τι λανσάρουν αεροπορικές εταιρείες
- Σταύρος Φλώρος: Επέστρεψε στην Ελλάδα – Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442