Κυριακή 19 Απριλίου 2026
weather-icon 16o
Ομόφωνα αποφασίστηκε η αποστολή ελληνικών δυνάμεων στο Κόσοβο, δηλώνει ο Σημίτης στη Βουλή

Ομόφωνα αποφασίστηκε η αποστολή ελληνικών δυνάμεων στο Κόσοβο, δηλώνει ο Σημίτης στη Βουλή

Η απόφαση για την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στη Γιουγκοσλαβία ήταν ομόφωνη, δήλωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του τέως προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Έβερτ. Απαντώντας στον πρόεδρο του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο, σχετικά με τις επιπτώσεις από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και τη λήψη μέτρων προστασίας των πληθυσμών, ο κ. Σημίτης τόνισε: «Και εμείς ανησυχούμε για τις επιπτώσεις των όπλων με ουράνιο, γι αυτό και πήραμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα».

35

Η απόφαση για την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στη Γιουγκοσλαβία ήταν ομόφωνη, δήλωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του τέως προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Έβερτ. Απαντώντας στον πρόεδρο του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο, σχετικά με τις επιπτώσεις από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και τη λήψη μέτρων προστασίας των πληθυσμών, ο κ. Σημίτης τόνισε: «Και εμείς ανησυχούμε για τις επιπτώσεις των όπλων με ουράνιο, γι αυτό και πήραμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα».

Ο κ. Σημίτης εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των ΜΜΕ, κατηγορώντας τα ότι κάνουν λόγο για «δήθεν» διαφωνίες των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη και Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με την αποστολή ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στην πρώην Γιουγκοσλαβία.


Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η παρουσία ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Κόσοβο είναι αναγκαία, και άφησε αιχμές κατά του ΝΑΤΟ, το οποίο -όπως είπε- δεν έχει δώσει ακόμη τα στοιχεία που του ζήτησαν τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και άλλα ευρωπαϊκά κράτη.


Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της τα ανησυχητικά δεδομένα· δεν πρόκειται, όμως, να καταστεί έρμαιο όσων πιέζουν με βάση είτε πεποιθήσεις είτε πολιτικές σκοπιμότητες ή για λόγους δημοσίων σχέσεων.


Υποστήριξε, επίσης, ότι η Ελλάδα ανέλαβε πρωτοβουλίες στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ προκειμένου να ερευνηθεί το θέμα, προσθέτοντας όμως ότι «δεν μπορούμε να ενεργούμε με βάση ισχυρισμούς, φήμες και πολιτικές κορόνες».


Στην ομιλία του ο κ. Έβερτ υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός «αντί να μας καθησυχάσει, ενέτεινε τη σύγχυση». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνασπισμού κάλεσε την κυβέρνηση «αντί να αποστρατεύει αρχηγούς, να φέρει πίσω την ελληνική ειρηνευτική δύναμη». Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση όφειλε να ζητήσει συγγνώμη «για όλους εκείνους που χτυπήθηκαν με τον τρόπο που χτυπήθηκαν» και να αποκαταστήσει πολιτικά το πρόβλημα.


Η τύχη των Ελλήνων φοιτητών


Ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου -απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη για τους Έλληνες που σπουδάζουν στη Γιουγκοσλαβία- ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο μετεγγραφής των φοιτητών, εκτός εάν αποδειχθεί επιστημονικά η ύπαρξη κινδύνου για την υγεία τους.


«Αν δεν κάνω λάθος, πάγια τακτική της κυβέρνησης είναι η πρόληψη και όχι η καταστολή» απάντησε η βουλευτής του ΚΚΕ. «Μην ξεχνάτε ότι και η ελληνική κυβέρνηση είναι, έστω κατά 1/16, υπεύθυνη για το προνόμιο των Ελλήνων φοιτητών στη Γιουγκοσλαβία, να βρίσκονται σε βομβαρδισμένη ευρωπαϊκή χώρα» κατέληξε η κ. Κανέλλη.


Λαμβάνοντας το λόγο ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «κύρια μέριμνα της Πολιτείας είναι να διασφαλίζει την ισότητα των πολιτών της», υπενθυμίζοντας ότι εκατομμύρια παιδιά διαγωνίζονται για την πρόσβαση στα ελληνικά ΑΕΙ.


Η ελληνική Πολιτεία, συμπλήρωσε ο κ. Ευθυμίου, εξετάζει συνολικά το ζήτημα των επιπτώσεων από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, το οποίο αφορά και στους Έλληνες στρατιώτες και στα μέλη των ανθρωπιστικών αποστολών, και ζητά να επεκταθούν οι μετρήσεις στο σύνολο του εδάφους της χώρας αυτής.


«Αν με το σύνολο των δράσεων αυτών από επίσημους ελληνικούς φορείς ή αδιάβλητες διεθνείς επιστημονικές επιτροπές αποσαφηνιστούν οι επιπτώσεις αυτές, τότε η κυβέρνηση συνολικά θα λάβει πρωτοβουλίες» κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Απριλίου 2026
Cookies