Δεν υπάρχουν αποδείξεις που να συνδέουν το «σύνδρομο των Βαλκανίων» με τους βομβαρδισμούς
Διέψευσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μάντλιν Ολμπράιτ, όσους συνδέουν το επονομαζόμενο «σύνδρομο των Βαλκανίων» με τους βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τονίζοντας τη Δευτέρα πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο των ΝΑΤΟϊκών όπλων προκαλεί καρκίνο.
48
Διέψευσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μάντλιν Ολμπράιτ, όσους συνδέουν το επονομαζόμενο «σύνδρομο των Βαλκανίων» με τους βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τονίζοντας τη Δευτέρα πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο των ΝΑΤΟϊκών όπλων προκαλεί καρκίνο.
«Δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη ότι υπάρχει σχέση, για αυτό και εμείς, μολονότι διατηρούμε δυνάμεις στην περιοχή, δεν ανησυχούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η ίδια τόνισε: «Το ΝΑΤΟ ρίχνει μια ματιά στην υπόθεση, γιατί θέλει να είναι προσεκτικό, όμως αυτά είναι τα πυρομαχικά που χρησιμοποιούμε συνήθως».
Πριν από τρεις ημέρες, όταν άρχισαν να πληθαίνουν οι καταγγελίες για κρούσματα του «συνδρόμου των Βαλκανίων», το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει ότι δεν υπάρχουν τεκμήρια για τη σύνδεση των κρουσμάτων λευχαιμίας με το απεμπλουτισμένο ουράνιο, συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν στην απαγόρευση της χρήσης του συγκεκριμένου τύπου βομβών.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της γερμανικής κρατικής Επιτροπής για την Προστασία από τη Ραδιενέργεια καταγγέλλει το ΝΑΤΟ για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, δηλώνοντας ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι ραδιενεργό και εξαιρετικά επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, παρά τα όσα ισχυρίζεται η Συμμαχία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ
- Σιθωνία: «Μόλις έπεσε η στάθμη του νερού…» – Πώς εντοπίστηκαν το ανθρώπινο κρανίο και τα οστά σε ξενοδοχείο
- Άρης: Οι συναντήσεις που είχε ο Γρηγορίου για το ματς με τον Λεβαδειακό
- Greece’s Minimum Wage Debate: High Ratios, Complex Trade-Offs
- Ξεκίνησαν να αποστέλλουν τα πρώτα «ραβασάκια» οι έξυπνες κάμερες – Τι ισχύει αν δεν πληρωθούν
- Η τελευταία ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του Μιρτσέα Λουτσέσκου
- Ανασχηματισμός: Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία Σχοινά, Τουρνά και Λαζαρίδη στο Προεδρικό Μέγαρο
- Έλενα Χριστοπούλου – Κλέλια Ανδριολάτου: Οριστικό τέλος στη συνεργασία τους -Τι συνέβη – Η ανακοίνωση
- Βίντεο ντοκουμέντα δείχνουν τη δράση της σπείρας που χτυπούσε καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/enq-1998-sqq-CriDQFQ-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442