Για πρώτη φορά έπειτα από μισό αιώνα φτάνουν στην Κίνα πλοία από την Ταϊβάν
Ιστορική είναι η δεύτερη ημέρα της τρίτης χιλιετίας για την Κίνα και την Ταϊβάν, καθώς για πρώτη φορά ύστερα από 52 ολόκληρα χρόνια τρία πλοία από τη νησιωτική χώρα έφτασαν σε δύο λιμάνια της ηπειρωτικής Κίνας.
Ιστορική είναι η δεύτερη ημέρα της τρίτης χιλιετίας για την Κίνα και την Ταϊβάν, καθώς για πρώτη φορά ύστερα από 52 ολόκληρα χρόνια τρία πλοία από τη νησιωτική χώρα έφτασαν σε δύο λιμάνια της ηπειρωτικής Κίνας.
Πρόκειται για το πλοίο «Τάιμα», το οποίο απέπλευσε από την ταϊβανέζικη νήσο Ματσού, μεταφέροντας περίπου 500 ταοϊστές προσκυνητές, 16 δημοσιογράφους και το διοικητή της νήσου, Λιου Λι Τσιουν, διέσχισε τα στενά της Φορμόζας και έφτασε το πρωί της Τρίτης στο λιμάνι της πόλης Φουζού, πρωτεύουσας της επαρχίας Φουζιάν, στη νοτιοανατολική Κίνα. Το «Τάιμα» είχε επιχειρήσει να πραγματοποιήσει το ίδιο δρομολόγιο την Πρωτοχρονιά, ματαίωσε όμως το ταξίδι του λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας.
Λίγο αργότερα κατέπλεαν στην πόλη Ζιαμέν, στην ίδια επαρχία, άλλα δύο πλοία, τα «Τάι Γου» και «Γου Τσιανγκ», τα οποία διέσχισαν τα 41χλμ. που χωρίζουν την Ταϊβάν από την Κίνα. Μεταξύ των επιβατών του «Τάι Γου» ήταν και ο διοικητής της ταϊβανέζικης επαρχίας Κουεμόι, Τσεν Σούι- τσάι, ο οποίος δήλωσε συγκινημένος: «Αισθάνομαι ότι έχω επιστρέψει στα πάτρια εδάφη. Το Κουεμόι από τη Ζιαμέν απέχει μόλις έξι χιλιόμετρα. Το ταξίδι όμως διήρκεσε 52 χρόνια!»
Πρόκειται για μία νέα ιστορική σελίδα για τις δύο πλευρές, οι σχέσεις των οποίων παραμένουν τεταμένες από το τέλος του εμφυλίου, το 1949, οπότε η Ταϊβάν αποσχίστηκε από την τότε κομμουνιστική Κίνα.
Μια άλλη πρόσφατη θετική εξέλιξη που σηματοδότησε τη νέα φάση στις σχέσεις των δύο κρατών ήταν η συμφωνία για την αποδοχή περιορισμένων οικονομικών συναλλαγών.
Σε παγκόσμια πρώτη από τον καλλιτεχνικό οργανισμό Altera Pars το «Lost & Found» της Nalini Vidoolah Mootoosamy, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου, συνεχίζει την πορεία του και μετά το Πάσχα.