72

Τρεις Ινδοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 12 τραυματίστηκαν το πρωί της Τρίτης στο Κασμίρ, όταν εξερράγη νάρκη που είχαν τοποθετήσει αυτονομιστές αντάρτες, λίγες ώρες αφότου είχε αρχίσει να ισχύει η μονομερής κατάπαυση του πυρός που κήρυξε η Ινδία με αφορμή την έναρξη του Ραμαζανίου. Σβήνουν έτσι και οι νέες ελπίδες των κατοίκων της περιοχής για αποκλιμάκωση των συγκρούσεων, που μαίνονται τα τελευταία δέκα χρόνια μεταξύ των ανταρτών και του ινδικού στρατού.

Την ευθύνη για την έκρηξη ανέλαβε μία από τις μεγαλύτερες ισλαμιστικές οργανώσεις των ανταρτών, η οποία είχε αρνηθεί από την αρχή να κάνει δεκτή την κατάπαυση του πυρός, κατηγορώντας την Ινδία ότι προσπαθεί να κερδίσει τη συμπάθεια της διεθνούς κοινότητας.


Η ινδική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι δεν θα καταφύγει στη βία κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα των μουσουλμάνων. Ωστόσο, έχει καταστήσει σαφές ότι θα απαντήσει σε όποιες προκλήσεις δεχτεί από τους αυτονομιστές αντάρτες, και οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε επιφυλακή σε όλες τις μεγάλες πόλεις του Κασμίρ.


Δεκάδες αυτονομιστικές οργανώσεις δρουν στο Κασμίρ με αίτημα την αυτονομία της περιοχής ή την ένωσή της με το Πακιστάν. Η Ινδία κατέχει το 45% του εδάφους του Κασμίρ, το Πακιστάν περίπου το 1/3, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της περιοχής βρίσκεται υπό κινεζική κυριαρχία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters