72

Γενικευμένη δυσαρέσκεια των πολιτών για τα κόμματα καταγράφει δημοσκόπηση της V-PRC που δημοσιεύεται το Σάββατο στην εφημερίδα Ημερησία. Η δημοτικότητα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, παρουσιάζουν πτώση. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία δεν καρπώνεται τα οφέλη και ο πρόεδρός της, Κώστας Καραμανλής, εξακολουθεί να υστερεί του πρωθυπουργού σε δημοτικότητα. Η ανεργία, η παιδεία και η οικονομία είναι οι τομείς στους οποίους, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, η κυβέρνηση παρουσιάζει τις λιγότερο ικανοποιητικές επιδόσεις.

Η έρευνα εμφανίζει το 55,2% του συνόλου των ερωτηθέντων «μάλλον δυσαρεστημένο» με την κυβέρνηση, σε σχέση με ένα 35,2% τον περασμένο Μάιο. Το αντίστοιχο ποσοστό για τη Νέα Δημοκρατία είναι 63,4%.


Εν τω μεταξύ, και ο Κ.Σημίτης έχει χάσει σημαντικό ποσοστό της δημοτικότητάς του. Συγκεκριμένα, 51,3% των πολιτών εξέφρασε θετική άποψη για τον πρωθυπουργό (έναντι 60,4% το Μάιο). Ομοια, η δημοτικότητα του Κ.Καραμανλή έπεσε στο 46,7% από 57,7%.


Πρώτος στις προτιμήσεις των Ελλήνων παραμένει ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, με 54,1%. Ο αρχηγός του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, συγκεντρώνει 37,4% (38,4%) και ακολουθούν ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Στέφανος Μάνος, με 30,2% (42,7%), και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με 19,3% (22,4%).


Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, προηγείται στον κατάλογο όπου εξετάζεται η δημοτικότητα των υπουργών του ΠAΣOK, και μάλιστα συγκεντρώνει ένα 70,9% αυτών που τον επιδοκιμάζουν. Δεύτερη στον εν λόγω κατάλογο έρχεται η Βάσω Παπανδρέου, με 52,7%.


Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η επιλογή του Θ.Pουσόπουλου ως εκπροσώπου Tύπου της Νέας Δημοκρατίας κρίνεται θετικά από το 55,5% του συνόλου των ερωτηθέντων, από το 70,3% των ψηφοφόρων της NΔ (ως αρνητική επιλογή ψηφίστηκε από 11,1%) και, τέλος, από το 50,1% των ψηφοφόρων του ΠAΣOK.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ