
Βοήθεια από Βρετανία και Νορβηγία ζήτησε η Ρωσία για το υποβρύχιο Kursk
Τη βοήθεια της Βρετανίας και της Νορβηγίας ζήτησαν οι ρωσικές Αρχές για την επιχείρηση διάσωσης του πληρώματος του υποβρυχίου Kursk. Οι δύο χώρες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Μόσχας και υπολογίζεται ότι περίπου 20 σκάφη βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην περιοχή όπου είναι παγιδευμένο το ρωσικό υποβρύχιο.
48
Τη βοήθεια της Βρετανίας και της Νορβηγίας ζήτησαν οι ρωσικές Αρχές για την επιχείρηση διάσωσης του πληρώματος του υποβρυχίου Kursk. Οι δύο χώρες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Μόσχας και υπολογίζεται ότι περίπου 20 σκάφη βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην περιοχή όπου είναι παγιδευμένο το ρωσικό υποβρύχιο.
Στο μεταξύ, στενεύουν τα χρονικά περιθώρια διάσωσης των 118 μελών του πληρώματος, που συνεχίζουν να μη δίνουν σημεία ζωής. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη θάλασσα Μπάρεντς δυσχεραίνουν την προσπάθεια πρόσδεσης στο υποβρύχιο του ειδικού θαλαμίσκου με τον οποίο επιχειρείται η ανέλκυση του πληρώματος στην επιφάνεια.
Στην περιοχή έχει καταφθάσει ομάδα 15 Νορβηγών δυτών, οι οποίοι σε συνεργασία με τη βρετανική αποστολή θα αναλάβουν να οδηγήσουν το μίνι υποβρύχιο LR5 στο καθηλωμένο Kursk. Το βρετανικό σκάφος, που για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθεί σε επιχείρηση διάσωσης, αναμένεται να βρεθεί στη θάλασσα Μπάρεντς την Παρασκευή.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της νορβηγικής Αρχής Πυρηνικής Προστασίας, δείγματα αέρα και νερού που ελήφθησαν από την περιοχή έδειξαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης από ραδιενέργεια.
Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Οικολογίας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφάλειας, Αλεξέι Γιαμπλόκοφ, με σημερινές του δηλώσεις έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι ο πυρηνικός αντιδραστήρας του υποβρυχίου, παρά το γεγονός ότι είναι κλειστός, μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκραγεί.
Τέλος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον επανέλαβε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν την πρόθεση της χώρας του να προσφέρει βοήθεια για τη διάσωση του Kursk. Ωστόσο, το Κρεμλίνο έχει έως τώρα αρνηθεί την προσφορά βοήθειας από το Λευκό Οίκο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,Reuters
- Λίβανος – Ισραήλ: Νέες συνομιλίες θα φιλοξενήσουν οι ΗΠΑ την Πέμπτη
- Βραζιλία: Σχεδόν 200 τουρίστες επισκέφθηκαν φαβέλα για το ηλιοβασίλεμα και έπεσαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών
- Τουρκία: Πόζαρε με τη σημαία του ψευδοκράτους η Ρόζμαρι Ντι Κάρλο του ΟΗΕ
- Αϊτή: Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση κοριτσιών από πολυεθνική δύναμη που θα έπρεπε να τα προστατεύει
- Ουκρανία: Για κλιμάκωση των επιθέσεων και επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Δεν θα καταβάλλεται φόρος κληρονομιάς
