25

Η λειψυδρία, η οποία επικρατεί φέτος στη Θεσσαλία, έχει ως αποτέλεσμα την ανακίνηση ενός ιδιότυπου πολέμου μεταξύ των Αρχών των νομών Καρδίτσας και Λάρισας για το ποιος θα πάρει τη μερίδα του λέοντος από τα υδάτινα αποθέματα της λίμνης Πλαστήρα

Οι περιορισμένες βροχοπτώσεις αλλά και οι πολύ υψηλές φετινές θερμοκρασίες είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατά δύο μέτρα η στάθμη της λίμνης Πλαστήρα, από την οποία υδρεύεται το σύνολο των δήμων της Καρδίτσας, ενώ αρδεύεται και το μεγαλύτερο μέρος του νομού Λάρισας.


Το πρωί της Δευτέρας τοπικοί φορείς και αγρότες της Καρδίτσας απείλησαν να διακόψουν τη ροή των υδάτων στο φράγμα του Ταυρωπού, με το αιτιολογικό ότι έχουν πλημμυρίσει οι καλλιέργειες στην περιοχή του Παλαμά. Στην αντίπερα όχθη, ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Ιωάννης Καρατζιώτης, κατάθεσε αναφορά στον εισαγγελέα Εφετών Λάρισας για παράνομη παρακράτηση νερών της λίμνης Πλαστήρα, με αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρές ζημιές οι καλλιέργειες του νομού Λάρισας.

Η αναφορά κατατέθηκε μετά τις μετρήσεις που έγιναν από τις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες, σύμφωνα με τις οποίες στη Λάρισα φθάνουν καθημερινά από τη λίμνη Πλαστήρα 150 έως 200 χιλιάδες κυβικά νερού, έναντι 560 χιλιάδων κυβικών που της αναλογούν, βάσει κοινής υπουργικής απόφασης.


Υπό τις συνθήκες αυτές, συγκαλείται την Τρίτη σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας υπό τον υπουργό, Γιώργο Ανωμερίτη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας και των δύο νομών, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης οριστικής λύσης του προβλήματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ