
Απροστάτευτοι στα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα οι Ελληνες δηλώνει ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ
Τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την προστασία του καταναλωτή από τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα καθώς και τη συμπλήρωση της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας θα προτείνει στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Περιβάλλοντος, που θα διεξαχθεί στις 14 και 15 Ιουλίου στο Παρίσι, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ηλίας Ευθυμιόπουλος.
61
Τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την προστασία του καταναλωτή από τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα καθώς και τη συμπλήρωση της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας θα προτείνει στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Περιβάλλοντος, που θα διεξαχθεί στις 14 και 15 Ιουλίου στο Παρίσι, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ηλίας Ευθυμιόπουλος.
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τετάρτη, ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι οι Ελληνες καταναλωτές είναι ουσιαστικά απροστάτευτοι και κινδυνεύουν να καταναλώσουν γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα χωρίς να το γνωρίζουν.
Η Κοινότητα έχει θεσπίσει νόμο, ο οποίος υποχρεώνει τους εμπόρους να τοποθετούν σχετική ένδειξη στη συσκευασία κάθε προϊόντος, σε περίπτωση που προέρχεται από μεταλλαγμένους σπόρους, αλλά η συγκεκριμένη νομοθεσία δεν εφαρμόζεται επαρκώς στην Ελλάδα.
Για την καλύτερη προστασία των καταναλωτών, ο υφυπουργός πρότεινε την ενίσχυση του ρόλου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχων Τροφίμων (ΕΦΕΤ), που υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης, του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και του υπουργείου Γεωργίας.
Ο κ. Ευθυμιόπουλος αναμένεται να εισηγηθεί στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Περιβάλλοντος τη συμπλήρωση της νομοθεσίας που αφορά στις προειδοποιητικές ενδείξεις της συσκευασίας. Στις προτάσεις περιλαμβάνονται και η θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης για τον επιμερισμό ευθυνών στις εταιρείες που παράγουν γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα καθώς και η επιβολή κυρώσεων σε όσες δεν εφαρμόζουν το νόμο.
Τέλος, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ θα προτείνει τη δημιουργία ζωνών απαλλαγμένων από καλλιέργειες γενετικώς μεταλλαγμένων προϊόντων στις χώρες της ΕΕ, εφόσον οι ίδιες το επιθυμούν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ
- Περέιρα – Γιαζίτσι: Εκείνος και εκείνος
- Αντιπλημμυρική παρέμβαση στον Παλαιό Οικισμό Αχαρνών
- Μέριλιν Μονρόε, τριπλή απειλή: Ξανθιά, σύμβολο του σεξ, πρωτοπόρος
- Η νοσταλγία γίνεται μόδα: Οι 5 retro φανέλες της La Liga που κατακτούν το σήμερα
- Ακρίβεια: Συσκέψεις στο Μαξίμου, χωρίς πραγματικά μέτρα
- Kalshi – Polymarket: Οι στοιχηματικές βγάζουν λεφτά από «κορόιδα» – Πουλάνε ακόμη και επιστροφή του Ιησού



