59

Ο επίτροπος της Εωρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιος για θέματα εμπορίου, Πασκάλ Λαμί απέρριψε πρόταση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για διευθέτηση διαφοράς, που αφορά στη φορολογική απαλλαγή των εξαγωγών αμερικανικών εταιρειών που διατηρούν υποκαταστήματα σε φορολογικούς παραδείσους στην Καραϊβική και τον Ειρηνικό, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Τimes του Λονδίνου.

Πρόκειται για μία, σύμφωνα με την αμερικανική φορολογική νομοθεσία, απόλυτα νόμιμη απαλλαγή, που επέτρεψε σε γίγαντες σαν τις Microsoft, Boeing και General Motors να γλιτώσουν, το 1999, περίπου τέσσερα δισ. δολάρια, δηλαδή 1,5 τρισ. δραχμές, σε φόρους.


Η άρνηση της ΕΕ έρχεται τις παραμονές της συνάντησης του πρόεδρου Κλίντον με τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Λισαβόνα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Λαμί υποστηρίζει πως ακόμη και με τις προτεινόμενες νέες αλλαγές, οι ΗΠΑ θα εξακολουθούν να μη συμμορφώνονται με τις διατάξεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου περί απαγόρευσης επιδότησης των εξαγωγών.


Το δημοσίευμα της εφημερίδας υπενθυμίζει ότι οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – ΕΕ είναι πολύ καιρό τεταμένες, λόγω, μεταξύ άλλων, των διαφορών για τους όρους εισαγωγής μπανάνας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα.


Πηγές: ΑΠΕ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ