48

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν και πάλι τον ΟΠΕΚ να αποφασίσει την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά τη συνάντηση κορυφής της 21ης Ιουνίου στη Βιέννη, όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σάιφ αλ-Νασέρι, σε μία στιγμή κατά την οποία σημειώνεται σημαντική άνοδος στην τιμή του μαύρου χρυσού.

Ο ΟΠΕΚ ανήγγειλε τη Δευτέρα ότι ο μέσος όρος των τιμών την περασμένη εβδομάδα ανέβηκε στα 26,28 δολάρια (9.697 δρχ.) το βαρέλι, από 24,30 δολάρια (8.966 δρχ.) που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα. Τη Δευτέρα στις 18:59 ώρα Ελλάδας, στην αγορά του Λονδίνου το αργό μπρεντ για μελλοντικά συμβόλαια πωλήθηκε τα 28,36 δολάρια (10.461 δρχ.) το βαρέλι (0,31 δολάρια ή 114 δραχμές ακριβότερα από την Παρασκευή).


Την ίδια στιγμή, ο γ.γ. του ΟΠΕΚ, Ριλγουάνου Λούκμαν, εκτιμά ότι οι τρέχουσες τιμές πετρελαίου είναι λογικές, και απορρίπτει το ενδεχόμενο παρέμβασης του οργανισμού για αναπροσαρμογή τους.


Ο αλ-Νασέρι πάντως αποκάλυψε ότι κατά τη συνάντηση που είχε την Κυριακή με Αμερικανούς αξιωματούχους, επικεφαλής των οποίων ήταν ο βοηθός υπουργός Ενέργειας για Διεθνείς Υποθέσεις, Ντέιβιντ Γκόλντγουιν, του μετέφεραν το αίτημα για αύξηση της παραγωγής. Για το ίδιο θέμα έλαβε και επιστολή από τον ίδιο τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας Μπιλ Ρίτσαρντσον.


Ο Αλ-Νασέρι δεν διευκρίνισε πόση αύξηση ζητούν οι ΗΠΑ, αλλά τόνισε ότι ο ίδιος είναι ικανοποιημένος με τις τιμές και ελπίζει να σταθεροποιηθούν στο τρέχον επίπεδο.


ΑΠΕ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ