Τετάρτη 15 Ιουλίου 2026
weather-icon 28o
Βρέθηκε το αρχαιότερο καπέλο του κόσμου

Βρέθηκε το αρχαιότερο καπέλο του κόσμου

Τα υφαντά ρούχα πρέπει να υπάρχουν εδώ και 27.000 χρόνια, σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα από κοινωνίες κυνηγών και τροφοσυλλεκτών της λίθινης εποχής.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

65

Τα υφαντά ρούχα πρέπει να υπάρχουν εδώ και 27.000 χρόνια, σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα από κοινωνίες κυνηγών και τροφοσυλλεκτών της λίθινης εποχής.

Εως τώρα επικρατούσε η άποψη ότι η ύφανση είχε επινοηθεί από τους εγκατεστημένους γεωργούς πριν από πέντε έως δέκα χιλιάδες χρόνια. Το νέο συμπέρασμα βγαίνει από τη διαπίστωση ότι συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σε αγαλματίδια δεν παριστάνουν την κόμμωση προϊστορικών ανθρώπων αλλά καπέλα.


Τα συμπεράσματα αυτά εξήχθησαν από τη μελέτη 90 τεμαχίων που βρέθηκαν στην Τσεχία και τα οποία δημιουργούν την εντύπωση διαπλεγμένων ινών.


Η ερευνήτρια Ολγα Σόφερ από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις υποστηρίζει ότι τα αγαλματίδια φανερώνουν μεγάλη ποικιλία τεχνικών υφαντουργίας.


Μετά την ανακάλυψη σχεδίων πάνω στα αγαλματίδια από την Τσεχία, οι αρχαιολόγοι επανεξέτασαν άλλα αγαλματίδια της ίδιας περιόδου, που είχαν βρεθεί στην Ευρώπη, και διαπίστωσαν ότι πολλά από αυτά δείχνουν να φέρουν καπέλα, ταινίες και ζώνες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2026
Cookies