38

Στο συμπέρασμα ότι η απόκτηση πτυχίου δεν εξασφαλίζει και μια θέση εργασίας κατέληξε η έρευνα για την απασχόληση των πτυχιούχων του Παντείου Πανεπιστημίου που διεξήχθη από το ίδιο το Ιδρυμα. Το ποσοστό των απασχολουμένων φτάνει το 70,3%, των ανέργων το 22% και των μη οικονομικά ενεργών το 7,7%.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα Το Βήμα, αφορά στο διάστημα από το 1994 έως το 1997 και περιλαμβάνει τα πέντε από τα οκτώ τμήματα του Παντείου Πανεπιστημίου (Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Δημόσιας Διοίκησης, Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Επιστήμης).


Από τα πέντε τμήματα, εκείνο που παρουσιάζει τον υψηλότερο δείκτη απασχόλησης είναι το τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, ενώ το τμήμα της Πολιτικής Επιστήμης έχει το χαμηλότερο. Ενδιαφέρουσα είναι και η διαπίστωση ότι οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες εξασφάλισης μιας θέσης εργασίας σε σχέση με τις γυναίκες.


Σύμφωνα με την έρευνα, οι απόφοιτοι του Παντείου Πανεπιστημίου καλύπτουν όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, με μεγαλύτερη προτίμηση τους κλάδους του χρηματοπιστωτικού τομέα (σε ποσοστό 18%). Σχετικά υψηλά ποσοστά παρουσιάζουν και οι κλάδοι του εμπορίου (12,3%).


Βάσει της ίδιας έρευνας, οι απόφοιτοι του Παντείου στο σύνολό τους απασχολούνται σε σχετικά μικρό φάσμα επαγγελμάτων. Τρεις διευρυμένες επαγγελματικές κατηγορίες (χρηματιστές, μεσίτες και άλλα συναφή επαγγέλματα, υπάλληλοι γραφείου και εκπαιδευτικοί) καλύπτουν πάνω από τα δύο τρίτα της συνολικής απασχόλησης των πτυχιούχων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ