Ομάδα 20.000 νομάδων πλημμυροπαθών αναζητείται στη Μοζαμβίκη
Τα συνεργεία διάσωσης στη Μοζαμβίκη αναζητούν 20.000 ανθρώπους, που προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από τη δυνατή βροχή που έπληξε εκ νέου τη χώρα την Πέμπτη. Τελευταία είχαν εντοπιστεί και κινηματογραφηθεί, από ένα αμερικανικό αεροπλάνο C-130, να κινούνται μαζικά κατά μήκος μιας σιδηροδρομικής γραμμής κοντά στον ποταμό Λιμπόπο, περίπου 240χμ. από την πόλη Μαλαμπάνε.
40
Τα συνεργεία διάσωσης στη Μοζαμβίκη αναζητούν 20.000 ανθρώπους, που προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από τη δυνατή βροχή που έπληξε εκ νέου τη χώρα την Πέμπτη. Τελευταία είχαν εντοπιστεί και κινηματογραφηθεί, από ένα αμερικανικό αεροπλάνο C-130, να κινούνται μαζικά κατά μήκος μιας σιδηροδρομικής γραμμής κοντά στον ποταμό Λιμπόπο, περίπου 240χμ. από την πόλη Μαλαμπάνε.
Αυτοί είναι ένα, μόνο, μέρος των 250.000 κατοίκων της Μοζαμβίκης που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες -εκατοντάδες είναι ήδη νεκροί και οι εκτιμήσεις για τον τελικό απολογισμό είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξες.
Η αποκάλυψη της ύπαρξης της μεγάλης ανθρώπινης μάζας οδηγεί τώρα σε μια κούρσα συγκέντρωσης προμηθειών και οργάνωσης μιας αποστολής που θα έλθει σε επαφή μαζί τους. Πάντως, εκφράζεται δυσπιστία σχετικά με τον αριθμό των πληγέντων -μια τόσο μεγάλη ομάδα δεν θα περνούσε απαρατήρητη από τις αποστολές διάσωσης της Νοτιοαφρικανικής Αεροπορίας που δρα στην περιοχή, υποστηρίζει, ανώνυμα, ένας εθελοντής.
Οι προσπάθειες των αμερικανικών συνεργείων διάσωσης εντείνονται προς την κατεύθυνση του ποταμού Λιμπόπο, με πτήσεις κυρίως στην περιοχή γύρω από ένα φράγμα για το οποίο υπάρχουν δυσοίωνες εκτιμήσεις σχετικά με την ανθεκτικότητά του. Τα ελικόπτερα του στρατού είναι τα μοναδικά που βρίσκονται ακόμη στον αέρα, καθώς η νέα επιδείνωση του καιρού ανάγκασε τα πολιτικά αεροσκάφη των εθελοντών να μείνουν στο έδαφος.
Οσο για τις προβλέψεις για το άμεσο μέλλον, η δήλωση του ειδικού του Παγκοσμίου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ Γκετάσεβ Μπιρίμπα είναι ενδεικτική της επιδείνωσης του προβλήματος της Μοζαμβίκης: Η περίοδος των βροχών δεν έχει τελειώσει ακόμη. Υπάρχει ανησυχία, καθώς το έδαφος έχει υποστεί τόση διάβρωση, ώστε οποιαδήποτε βροχόπτωση μπορεί να είναι απειλητική.
Reuters, Associated Press
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Απασφάλισε» ο Ιμπραΐμοβιτς: «Γιατί τέτοιο σπρώξιμο σε Ρονάλντο και Πορτογαλία;»
- Ρόδος: Νεκρός 25χρονος που παρασύρθηκε από αγροτικό όχημα
- Μονακό: Γυναίκα μεταμφιεσμένη σε άντρα, ύποπτη για την έκρηξη βόμβας – Πώς κατάφερε να διαφύγει
- Θανάσης Αντετοκούνμπο: Παντρεύεται την αγαπημένη του Κάτια – Πότε και πού θα γίνει ο γάμος
- Χιλιάδες οι νεκροί από τον καύσωνα στην Ευρώπη – Ο προσωρινός απολογισμός θα αυξηθεί
- Πανελλαδικές 2026: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες ειδικών, μουσικών μαθημάτων και βαθμοί στις πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ
- Το νέο Προεδρείο του και τα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής εξέλεξε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας
- ΣΥΡΙΖΑ: Να διερευνηθεί άμεσα η παρακολούθηση Κούλογλου με το Pegasus – Να σταματήσει η συγκάλυψη από τη ΝΔ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/trevor-mckinnon-FxNbwRDvWnY-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442