46

Αμετακίνητη παραμένει η γερμανική κυβέρνηση στη νομική θέση ότι η Συνθήκη της Γερμανικής Ενοποίησης του 1990 -η λεγόμενη Συμφωνία 2+4, δηλαδή των δύο γερμανικών κρατών και των τεσσάρων νικητών του Β Παγκοσμίου Πολέμου- δεν συνιστά Συνθήκη Ειρήνης και, συνεπώς, αποκλείονται οι πολεμικές επανορθώσεις.

Η θέση αυτή επικυρώθηκε εκ νέου την Τετάρτη, σύμφωνα με πηγές της καγκελαρίας, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνάντησης του Γκέρχαρντ Σρέντερ με τον εντεταλμένο της γερμανικής κυβέρνησης για το θέμα των αποζημιώσεων στα θύματα καταναγκαστικής εργασίας, κόμητα Λάμπσντορφ.


Η συνάντηση έγινε μετά το συναγερμό που σήμανε ο Λάμπσντορφ, ύστερα από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο Αμερικανός ομόλογός του, Στούαρτ Αϊζενστατ, κατέστησε σαφές πως η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί για το θέμα των αποζημιώσεων στα θύματα της καταναγκαστικής εργασίας να εγγυάται κατά το μέγιστο ότι -μετά την επί της αρχής συμφωνία που επετεύχθη για το πακέτο των 10 δισ. μάρκων- δεν θα υπάρξουν άλλες απαιτήσεις προς τη Γερμανία, αλλά ότι αυτό δεν ισχύει για αξιώσεις που ανήκουν στην κατηγορία των πολεμικών επανορθώσεων.

ΑΠΕ