34

Τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά υπέγραψαν, την Τρίτη, συμφωνία με την κοινοπραξία Ferrostaal Εσης και HDW Κιέλου, για την κατασκευή τριών υποβρυχίων τύπου 214, με τη δυνατότητα κατασκευής και ενός άλλου. Το συνολικό ύψος της σύμβασης ανέρχεται σε 430 δισεκατομμύρια δραχμές.

Τα αντισταθμιστικά οφέλη για την ανάθεση έργου σε ελληνικές βιομηχανίες ανέρχονται σε 76 δισ. δραχμές, ποσοστό 19% της σύμβασης, και αφορούν σε: υποκατασκευαστικό έργο, ανάπτυξη της υποδομής των ναυπηγείων και κατασκευή δύο φέρι μπόουτ. Επιπλέον, ποσό 13,5 δισ. δρχ. θα δοθεί σε άλλες εταιρείες πέραν της συμπαραγωγής.

Ανάμεσα στις εταιρείες που θα εμπλακούν στο υποκατασκευαστικό έργο είναι η ΜΕΤΚΑ, η Siemens Ελλάς, η Ιntracom, ο Γερμανός, η ΠΥΡΚΑΛ, η ΕΜΕΚ και ο Χουρδάκης.

Με τη σύμβαση θα παραχωρηθούν δωρεάν στο Πολεμικό Ναυτικό δύο πυραυλάκατοι τύπου S-148, συνολικής αξίας 6,6 δισ. δραχμών.

Κύριο χαρακτηριστικό των νέων υποβρυχίων είναι η αναερόβια πρόωση εν καταδύσει για 13 ημέρες. Το πρώτο υποβρύχιο θα αρχίσει να κατασκευάζεται στο Κίελο σε 12 μήνες από σήμερα και θα παραδοθεί σε 60 μήνες, όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος των ναυπηγείων, Σωτήρης Εμμανουήλ . Το δεύτερο θα παραδοθεί σε 85 μήνες, ενώ η σύμβαση είναι συνολικής διάρκειας εννέα ετών.

Με την υπογραφή της συμφωνίας, ολοκληρώνεται μία σημαντική στιγμή στην πορεία ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού, που θα επιβεβαιώσει την υπεροπλία του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.

Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι από τα 2,7 τρισ. δρχ. που δόθηκαν την τελευταία τριετία για εξοπλιστικά προγράμματα, το 1,1 τρισ. δρχ. πήγε σε ελληνικά χέρια, ποσοστό δηλαδή 40,5%.

Σχολιάζοντας το αίτημα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, να μην υπογραφούν συμβάσεις εξοπλισμών εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ο Α.Τσοχατζόπουλος υπενθύμισε ότι πριν από ένα μήνα είχε προαναγγείλει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την υπογραφή των συμβάσεων, ώστε να μην παραστεί ανάγκη αυτό να γίνει τον επόμενο μήνα.

Παράλληλα, επισήμανε ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα χρειάζονται πολύ χρόνο και πολλή προετοιμασία και δεν πρέπει να καθυστερούν αναίτια. Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει αποδείξει με το έργο του και τη συμπεριφορά του την ευαισθησία του, δεν δέχεται καθυστερημένες υποδείξεις σε αυτή την κατεύθυνση τόνισε.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες του Στέφανου Μάνου σχετικά με την ορθότητα της σύμβασης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δήλωσε ότι ποσοστό 20% του έργου θα κατασκευαστεί από ελληνικά χέρια, πέραν της τεχνογνωσίας που θα μεταφερθεί στη χώρα μας.

Καταλήγοντας, καυτηρίασε την πρόταση του προέδρου της ΝΔ για το μισθολόγιο των αξιωματικών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλούμε για σχοινί.

Παρέμβαση Συνασπισμού για τα υποβρύχια

Μείζονα θέματα ηθικής και πολιτικής τάξης θέτει η σπουδή της κυβέρνησης να υπογράψει, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, σύμβαση 430 δισ. δρχ. για απευθείας ανάθεση κατασκευής τριών υποβρυχίων σε γερμανικό οίκο, μέσω των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός.

Eίναι αδιανόητο να υπογράφονται προεκλογικά συμβάσεις χωρίς διαγωνισμό για κολοσσιαίες δαπάνες που δεσμεύουν τη χώρα για τα προσεχή 10-12 χρόνια, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, ενώ καλείται η κυβέρνηση να παγώσει αμέσως τη σχετική ανάθεση καθώς και κάθε άλλη παρόμοια βεβιασμένη επιλογή που επιβαρύνει το προεκλογικό κλίμα.

ΑΠΕ