76

Το εγκώμιο της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας για τη στάση της στο Ελσίνκι έπλεξε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο ντ Αλέμα, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ. Ο Ντ Αλέμα πρόκειται να επισκεφτεί την Αθήνα τη Δευτέρα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες θα μιλήσουν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στη συνέντευξή του, ο Ιταλός πρωθυπουργός εξήρε την άριστη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση στις Συνόδους Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τόνισε ότι ή η Τουρκία θα προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα ή δεν θα αρχίσουν καν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξή της.
Ο Ντ Αλέμα χαρακτήρισε θαρραλέα την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να δεχτεί την τουρκική υποψηφιότητα στην ΕΕ και τόνισε ότι τώρα εξαρτώνται όλα από την Αγκυρα, η οποία πρέπει να αποδείξει πως είναι σε θέση να προσαρμοστεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και να σταματήσει τις διεκδικήσεις εναντίον της Ελλάδας. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι δύσκολα μπορούμε να διανοηθούμε πως η Τουρκία θα γίνει πλήρες μέλος της κοινότητας χωρίς να λυθεί η διένεξη με την Ελλάδα, χωρίς τη λύση του Κυπριακού.
Επισήμανε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέχει σημαντική θέση στους κόλπους της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς.
Τέλος, ο Ντ Αλέμα απέρριψε οποιαδήποτε λύση ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και του Μαυροβουνίου και εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος από την ελληνοϊταλική συνεργασία στα Βαλκάνια.
ΑΠΕ, ΜΠΕ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ