76

Σαφές προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στο κλίμα που επικρατεί στην κοινή γνώμη, δείχνει η εξαμηνιαία έρευνα Τάσεις της MRB που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Το ΠΑΣΟΚ προηγείται για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 1996 σε έρευνα της συγκεκριμένης εταιρείας: το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 31,6% έναντι 30,6% της ΝΔ, 5,6% του ΚΚΕ, 4% του ΣΥΝ, 4,8% του ΔΗΚΚΙ, 1,4% της ΠΟΛΑΝ και 0,5% των Φιλελεύθερων. Η αδιευκρίνιστη ψήφος (αναποφάσιστοι, δεν απαντώ, λευκό, άκυρο, άλλο κόμμα) φτάνει στο 21,6%.


Στο ερώτημα για το νικητή των εκλογών, το 48,2% απαντά ότι θα τις κερδίσει το κυβερνών κόμμα, ενώ το 32% πιστεύει ότι νικητής θα είναι η ΝΔ.


Ακόμη, ο Κ.Σημίτης θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από τον Κ.Καραμανλή (41,9% έναντι 31,2%).


Η κοινή γνώμη φαίνεται ότι αντιμετωπίζει αρνητικά το ενδεχόμενο να διεξαχθούν εκλογές, προκειμένου να εκλεγεί μετά από αυτές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: το 49,1% θέλει η παρούσα Βουλή να εκλέξει πρόεδρο, ενώ το 31,81% επιθυμεί να εκλεγεί μετά τις εκλογές. Εξάλλου, μόνο το 22% θεωρεί ωφέλιμες τις πρόωρες εκλογές και το 27,2% εκτιμά ότι δεν θα έχουν επιπτώσεις.


Ο Κωστής Στεφανόπουλος θεωρείται με πολύ μεγάλη διαφορά καταλληλότερος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας: το 61,4% προτιμά το Στεφανόπουλο, το 9,4% το Δ.Αβραμόπουλο, το 8,4% τον Κ.Μητσοτάκη και το 1,2% το Λ.Κύρκο.


Πρώτος σε δημοτικότητα εξακολουθεί να είναι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος με 80,3%, ακολουθεί ο Κ.Στεφανόπουλος με 78% και τρίτος είναι ο Δ.Αβραμόπουλος με 67,5%.


Ο πρωθυπουργός προηγείται όλων των αρχηγών σε θετικές κρίσεις με 40,4% και ακολουθούν ο Κ.Καραμανλής με 38%, ο Δ.Τσοβόλας με 35,3%, ο Ν.Κωνσταντόπουλος 34,3%, ο Στ.Μάνος με 16,2%, η Αλ.Παπαρήγα με 12%, ο Αντ.Σαμαράς με 11,7%.


ΑΠΕ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ