H αμυντική χειραφέτηση της Ευρώπης δεν υπονομεύει το ΝΑΤΟ βεβαιώνουν Βρετανία – Γαλλία
Τα σχέδια για μία ευρύτερη ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία, που συμφωνήθηκαν στη διάρκεια της γαλλοβρετανικής συνάντησης, την Πέμπτη, δεν αποσκοπούν στην υποκατάσταση του ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με το Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ και τον πρωθυπουργό, Λιονέλ Ζοσπέν.
34
Τα σχέδια για μία ευρύτερη ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία, που συμφωνήθηκαν στη διάρκεια της γαλλοβρετανικής συνάντησης, την Πέμπτη, δεν αποσκοπούν στην υποκατάσταση του ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με το Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ και τον πρωθυπουργό, Λιονέλ Ζοσπέν.
Δεν πρόκειται παρά για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατιωτικής αποτελεσματικότητας και των ικανοτήτων πρόσθεσε ο Μπλερ μετά τη συμφωνία Βρετανίας και Γαλλίας σε ένα τελικό κείμενο, με το οποίο τίθενται φιλόδοξοι, αλλά ρεαλιστικοί στόχοι για την ενίσχυση των στρατιωτικών ικανοτήτων.
Απευθυνόμενος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Bρετανός πρωθυπουργός έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού υπό ενιαία διοίκηση, ούτε για απόπειρα υπό οποιαδήποτε μορφή ή σχήμα να υποκατασταθεί το ΝΑΤΟ ή να το ανταγωνιστούμε. Πρέπει να είμαστε απολύτως σαφείς στο θέμα αυτό.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας, Βρετανού Τζορτζ Ρόμπερτσον, την Πέμπτη, στην Κοπεγχάγη, με τις οποίες επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες Aμερικανών αξιωματούχων ότι η στενότερη ευρωπαϊκή στρατιωτική συνεργασία θα υπονομεύσει το ΝΑΤΟ.
Οσοι έχουν ανησυχήσει στις ΗΠΑ για ορισμένες από τις εξελίξεις που συντελούνται, έχουν λάθος. Τίποτε από όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη την παρούσα χρονική στιγμή
δεν είναι απειλή για τη Συμμαχία τόνισε.
Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» πληρωμών έως τις 8 Μαΐου
- Ο Αντετοκούνμπο και το σενάριο να γίνει ξανά συμπαίκτης με Λίλαρντ και Χόλιντεϊ
- Το σχέδιο διάσωσης 75 εκατ. ευρώ του ΥΠΕΝ για διατηρητέα κτίρια
- Αλιβέρι: Θρίλερ με την εξαφάνιση του επιχειρηματία και πολύτεκνου πατέρα – Η μαρτυρία για το δεύτερο ταξί
- «Ο διάβολος φοράει Prada»: Ποια είναι η «αληθινή» Έμιλι της ταινίας
- Η Χάποελ «χρυσώνει» τον Οτούρου με συμβόλαιο 2.700.000 ευρώ!
- Αμπελόκηποι: Η καταγγελία που αποκάλυψε το γηροκομείο – κολαστήριο
- Το συγκινητικό αντίο πιλότου στην τελευταία του προσγείωση – «Δεν αλλάζω επάγγελμα αλλά τρόπο ζωής»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 02.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/maciej-chwirot-NeBvIH2qmt4-unsplash-315x220.jpg)



































![Ακίνητα: Πού αυξάνονται, που μειώνονται τα τ.μ. – Οι περιοχές [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/17023519-315x220.jpg)






















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442