
Νέες ανακαλύψεις δίνουν ελπίδα για τη θεραπεία τραυματισμών του νωτιαίου μυελού
Δύο νέες επιστημονικές ανακαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη, δίνουν ελπίδες για τη θεραπεία τραυματισμών του νωτιαίου μυελού.
46
Δύο νέες επιστημονικές ανακαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη, δίνουν ελπίδες για τη θεραπεία τραυματισμών του νωτιαίου μυελού.
Στην Ουάσινγκτον, επιστήμονες ανακοίνωσαν πως ένα νέο φάρμακο, η ινοσίνη, όταν δοκιμάστηκε σε ποντίκια, βοήθησε στην ανάπτυξη κυττάρων στα κομμένα νεύρα. Συγκεκριμένα, το φάρμακο προκάλεσε την ανάπτυξη των αξόνων που συνδέουν τα νευρικά κύτταρα, από την υγιή προς την τραυματισμένη πλευρά του νωτιαίου μυελού.
Η ινοσίνη μπορεί, χωρίς ως τώρα να έχει προκαλέσει παρενέργειες, να αποκαταστήσει ύστερα από τραυματισμό τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος τονίζουν σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο περιοδικό της αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, οι επιστήμονες της εταιρείας Boston Life Sciences που έκαναν την ανακάλυψη.
Εν τω μεταξύ, άρθρο που δημοσιεύεται την Πέμπτη στο περιοδικό New Scientist και αναμετέδωσε το BBC, αναφέρει πως επιστήμονες έχουν δοκιμάσει σε ζώα εμφυτεύματα, τα οποία ενισχύουν τα αδύναμα νευρικά σήματα όταν έχει τραυματιστεί ο νωτιαίος μυελός.
Σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και όταν έχει τραυματιστεί ο νωτιαίος μυελός, αδύναμα νευρικά σήματα μεταδίδονται από τον εγκέφαλο, γεγονός που επιτρέπει σε τέσσερις στους πέντε ανθρώπους με τραυματισμό στο νωτιαίο μυελό να διατηρούν έστω και μερική ικανότητα να κινούν τους μύες των κάτω άκρων. Τα εμφυτεύματα, μέσω μικρών καλωδιώσεων ενισχύουν αυτά ακριβώς τα αδύναμα νευρικά σήματα, επιτρέποντας έτσι στα ζώα στα οποία εφαρμόστηκαν τα εμφυτεύματα να πετύχουν αρτιότερη κίνηση των κάτω άκρων.
Οι επιστήμονες που έκαναν την ανακάλυψη, Αρθους Προχάσκα και Βίβιαν Μουσαουάρ του Πανεπιστημίου του Εντμοντον του Καναδά, δήλωσαν πως σύντομα θα αρχίσουν πειράματα σε ανθρώπους για την εφαρμογή των εμφυτευμάτων. Στόχος των πειραμάτων είναι σε πρώτη φάση να καταστεί δυνατό παραπληγικοί να σηκωθούν από τις αναπηρικές πολυθρόνες και μετά να αρχίσουν να κινούνται με τη βοήθεια μπαστουνιών.
Reuters
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πόθεν έσχες: Οι δηλώσεις των πολιτικών
- Έχω παιδιά: Τα μυστικά κάνουν άνω κάτω την οικογένεια
- ΑΕΚ: Πώς αντέδρασε ο Μάρκο Νίκολιτς στο γκολ του Ζοάο Μάριο (vid)
- Ένοπλη ληστεία με καλάσνικοφ σε τράπεζα στην Κάτω Τιθορέα
- Στάρμερ: Υπό πίεση – Στόχος να πείσει το κόμμα του και τους πολίτες ότι μπορεί να παραμείνει πρωθυπουργός
- Πατρίτσια Μίλικ Περιστέρη: Γέννησε η ηθοποιός – Το μήνυμα και οι φωτογραφίες με το νεογέννητο
- Χανταϊός: Το πρώτο ιατρικό ανακοινωθέν για τον 70χρονο
- Πρωτοδικείο Αθηνών: Νέα μέτρα ασφαλείας από σήμερα – Πύλες ελέγχου και μηχανήματα X-ray
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)






































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442