Λεωφόρος του Super Internet για τη χώρα μας το ΕΔΕΤ
Περισσότερους από 120.000 χρήστες του Internet συνδέει με τα 50 περίπου ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και ερευνητικά κέντρα το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ).
Περισσότερους από 120.000 χρήστες του Internet συνδέει με τα 50 περίπου ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και ερευνητικά κέντρα το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ).
Σκοπός του ΕΔΕΤ είναι να διασυνδέει όλα τα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας, καθώς και τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης άλλων οργανισμών σε υψηλές ταχύτητες μετάδοσης και με αξιοπιστία, ικανοποιώντας τις σύγχρονες απαιτήσεις για μετάδοση δεδομένων. Η διεθνής διασύνδεση του ΕΔΕΤ έχει σήμερα ταχύτητα 34 Mbps, ενώ εντός του 1999 έχει προγραμματιστεί η αναβάθμιση της διεθνούς διασύνδεσης με δύο γραμμές των 45 Mbps.
Η παρουσίαση του ΕΔΕΤ και των προηγμένων υπηρεσιών Internet που παρέχει έγινε σήμερα στο πλαίσιο της INFOSYSTEM, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, Ευάγγελου Βενιζέλου. Όπως επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που ακολούθησε, το ΕΔΕΤ διαχειρίζεται σήμερα την υποδομή πάνω στην οποία λειτουργεί το ΄΄super- Internet΄΄ στη χώρα μας. Αποτελεί στην ουσία, όπως είπε, μία μεγάλη λεωφόρο πληροφορικής, η οποία επιτρέπει στη χώρα μας να επικοινωνεί με όλο τον κόσμο, και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τεχνολογικά κέντρα να έρθουν σε επαφή με το παγκόσμιο πληροφοριακό γίγνεσθαι.
Το ΕΔΕΤ δημιουργήθηκε το 1995 από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του ΥΠΑΝ, ενώ πρόσφατα συγκροτήθηκε η ΕΔΕΤ ΑΕ, εταιρία Τεχνολογικής Ανάπτυξης, κατά το πρότυπο των αντίστοιχων εταιρειών διαχείρισης των Εθνικών Ερευνητικών Δικτύων των χωρών της ΕΕ.
Εκτός από τις υπηρεσίες διασύνδεσης που προσφέρει, το ΕΔΕΤ αποτελεί μέρος του Πανευρωπαϊκού Ερευνητικού Δικτύου TEN -155. Υποστηρίζει έτσι προηγμένα ερευνητικά έργα και συνεργασίες της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της χώρας με την ευρωπαϊκή βιομηχανία, στο πλαίσιο του 5ου Προγράμματος για την Έρευνα και την Τεχνολογία. Επιπλέον, το ΕΔΕΤ, μέσω του Athens Internet Exchange προσφέρει τοπική διασύνδεση μεταξύ των δικτύων των μεγαλύτερων εμπορικών εταιριών παροχής υπηρεσιών στη χώρας μας. Ανάλογο δίκτυο αναμένεται να δημιουργηθεί και στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΔΕΤ και καθηγητή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, που διαχειρίζεται τις δράσεις του δικτύου.
Το ΕΔΕΤ συμμετέχει ακόμη στο πρόγραμμα Q-MED, στο πλαίσιο του οποίου θα ενταχθούν στον ευρωπαϊκό δικτυακό κορμό τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα MACHBA του Ισραήλ και CYNET της Κύπρου. Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός περιφερειακού ακαδημαϊκού και ερευνητικού δικτύου για όλες τις μεσογειακές χώρες, η οποία θα συντονίζεται από την ΕΔΕΤ ΑΕ, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν όλα τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά δίκτυα των 12 μεσογειακών χωρών που εντάσσονται στο Κοινοτικό Πρόγραμμα Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας (MEDA).
Η λειτουργία του ΕΔΕΤ συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό δημόσιο μέσω της ΓΓΕΤ και του υπουργείου Παιδείας, καθώς περισσότερο από το 80% της κίνησης προέρχεται από πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Μετά τη διαδικασία υποβολής των Μηχανογραφικών, θα «ανοίξει» ο δρόμος για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής βάζοντας τέλος στην αγωνία των συνολικά 89.032 υποψηφίων που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές