Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Φύσσας ζητά δικαίωση, η Δημοκρατία ζητά προστασία

Ο Φύσσας ζητά δικαίωση, η Δημοκρατία ζητά προστασία

Η δίκη της Νυρεμβέργης ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 1 χρόνο. Η δίκη της Χρυσής Αυγής γιατί κρατά 3,5 χρόνια; Γιατί ο δολοφονημένος Φύσσας και η οικογένειά του περιμένουν πέντε χρόνια να δικαιωθούν, την ώρα που οι φασίστες που τον δολοφόνησαν κυκλοφορούν ελεύθεροι;

20 Νοεμβρίου του 1945 ξεκίνησε η σημαντικότερη δίκη του περασμένου αιώνα, γνωστή και ως «δίκη της Νυρεμβέργης». Κατηγορούμενοι, 24 πρωτοκλασάτα στελέχη του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος και συνεργάτες του Αδόλφου Χίτλερ, καθώς και οκτώ ναζιστικές οργανώσεις.

Ξέρετε πότε ολοκληρώθηκε αυτή η τόσο σπουδαία δίκη; Την 1η Οκτωβρίου του 1946. Κράτησε δηλαδή λιγότερο από ένα χρόνο και συγκεκριμένα 314 ημέρες.

Μη μου πείτε ότι δεν υπήρχαν εκατοντάδες μάρτυρες; Ότι οι δεκάδες κατηγορούμενοι δεν είχαν δικηγόρους, δικούς τους μάρτυρες, δικονομικά κόλπα για να καθυστερήσουν και άλλα τέτοια; Φυσικά και είχαν, όμως, υπήρχε και μια διακηρυγμένη απόφαση να δικαστούν οι εγκληματίες που αιματοκύλησαν τον πλανήτη.

Γιατί τα θυμόμαστε όλα αυτά; Μα γιατί σαν αύριο έχασε τη ζωή του ο Παύλος Φύσσας πριν από πέντε χρόνια. Δηλαδή 1.825 ημέρες από την στιγμή που ένας θαυμαστής των Ναζί που δικάστηκαν το 1945 έμπηξε το μαχαίρι στο στήθος ενός αθώου παιδιού. Και τον σκότωσε κατ’ εντολήν κάποιων άλλων Νεοναζί που αποφάσισαν να φτιάξουν τη… Νέα Ελλάδα με «τάγματα εφόδου», δολοφονίες, απειλές, εκβιασμούς.

Πέρασαν 5 χρόνια και από τότε που συνελήφθη ο Γιώργος Ρουπακιάς, αποδεδειγμένα φυσικός αυτουργός, αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί, ο αρχηγός και τα πρωτοπαλίκαρά του στη Χρυσή Αυγή. Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Παππάς, Λαγός, και όλη η υπόλοιπη δράκα των νεοφασιστών οι οποίοι με την… ευγενική χορηγία 500 και πλέον χιλιάδων συμπολιτών μας βρίσκονται στην ελληνική βουλή.

Κι όμως, η ψυχή του Παύλου Φύσσα παραμένει αδικαίωτη. Η οικογένειά του, η τραγική μητέρα του γυρνούν σαν τα φαντάσματα περιμένοντας να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι του παιδιού τους.

Η δίκη των 69 κατηγορούμενων – μελών της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015, δηλαδή πριν από 3,5 χρόνια. Κι όμως, αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί, κάποιοι μάλιστα λένε ότι δεν είναι ούτε στα μισά.

Που βρίσκονται οι κατηγορούμενοι; Μα φυσικά στα σπίτια τους, απολαμβάνουν την ελευθερία τους, πολλοί μάλιστα βρίσκονται στα βουλευτικά έδρανα.

Τι ειρωνεία της ιστορίας. Και τα 3,5 χρόνια που η δίκη είναι στον αέρα και οι δολοφόνοι του Φύσσα γελάνε με την ελληνική πολιτεία και τη Δικαιοσύνη, στην κυβέρνηση της χώρας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα αριστερό κόμμα, που πολλά από τα μέλη του έχουν δώσει αγώνες κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Και που έχουν «πουλήσει» με… την οκά προοδευτισμό, δημοκρατικές ευαισθησίες και μάχη κατά του φασισμού.

Για σκεφτείτε να ήταν στην εξουσία ένα δεξιό κόμμα. Να ήταν ο Σαμαράς, ο Μητσοτάκης ή να ήταν υπουργός Δικαιοσύνης ο Δένδιας. Κι όχι ο Τσίπρας, ο Κοντονής ή ο Καλογήρου. Σκεφτείτε μόνο αν θα είχε καεί η Αθήνα από τις διαδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που θα ζητούσε δικαίωση, θα ζητούσε να ολοκληρωθεί η δίκη και να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι.

Σήμερα, κουβέντα δεν ακούγεται. Επικαλούνται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης προκειμένου να αποσείσουν τις ευθύνες τους. Διότι η παρούσα κυβέρνηση έχει ευθύνη για την καθυστέρηση της δίκης. Κι εν πάση περιπτώσει, η Δικαιοσύνη μπορεί να είναι ανεξάρτητη αλλά δεν μπορεί η κυβέρνηση να κάνει παρεμβάσεις μόνο για να βάλει στη φυλακή ή να στοχοποιήσει αντιπάλους της και να μην παίρνει μέτρα προκειμένου να πάνε επιτέλους στη φυλακή οι φασίστες.

Η σπουδαιότερη πολιτική δίκη στην ιστορία της Μεταπολίτευσης πρέπει να ολοκληρωθεί. Πρέπει να δικαστούν και να καταδικαστούν οι ένοχοι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

Το χρωστάμε όλοι στον Παύλο Φύσσα. Στη μητέρα του, σε όλη την οικογένειά του και τους φίλους του.

Το χρωστάμε στη Δημοκρατία. Κι όσο καθυστερούμε να εφαρμόσουμε τους νόμους, τόσο τα ακροδεξιά θρασίμια θα βγαίνουν από τα λαγούμια τους.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024