Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΠΓΔΜ : H κυβέρνηση εξηγεί στους πολίτες τη Συμφωνία των Πρεσπών

ΠΓΔΜ : H κυβέρνηση εξηγεί στους πολίτες τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, η καμπάνια θα στοχεύει στην ενημέρωση των πολιτών, καθώς δημοσκόπηση δείχνει ότι μόλις το 3% των πολιτών έχει γνώση της συμφωνίας με την Ελλάδα

Ενημερωτική καμπάνια για το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου ξεκινά η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουγιάρ Οσμάνι.

«Οι πολίτες δεν πρέπει να πειστούν αλλά να ενημερωθούν για τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων, καθώς δημοσκόπηση δείχνει ότι μόλις το 3% των πολιτών έχει γνώση αυτής» είπε ο Οσμάνι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο MIA.

Κατά τον ίδιο, η καμπάνια θα στοχεύει στην ενημέρωση των πολιτών για τα οφέλη της συμφωνίας, που ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται πως το δημοψήφισμα θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, ενώ το ερώτημα που θα τεθεί στους πολίτες της ΠΓΔΜ είναι: «Είστε υπέρ της ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ με την αποδοχή της Συμφωνίας μεταξύ της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και της Δημοκρατίας της Ελλάδας;».

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος έχει ξεκινήσει άτυπη εκστρατεία προώθησης της συμφωνίας των Πρεσπών από τις αρχές Ιουλίου, έχει ως βασικό σύνθημα της καμπάνιας υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα τη «μακεδονική» γλώσσα και τη «μακεδονική» εθνικότητα ως κέρδη της συμφωνίας.

Η εκστρατεία αυτή «τρέχει» κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον Ζάεφ να φωτίζει διαρκώς πτυχές της συμφωνίας με την Ελλάδα, κυρίως όμως τη «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα, ζητήματα για τα οποία η  ελληνική κυβέρνηση έχει βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς συνεχίζει να επιμένει στη θέση της πως δεν υπήρξε κάποια παραχώρηση στη γείτονα.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στα Σκόπια, υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποδεχόμενη τη Συμφωνία με την Ελλάδα τάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών της ΠΓΔΜ με το 41,5% να απαντά θετικά στο επικείμενο δημοψήφισμα έναντι του 35,1% των ερωτηθέντων.

Άξιο αναφοράς είναι, πάντως, το γεγονός πως σε ερώτηση για την αλλαγή του ονόματος σε «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» αντίθετο εμφανίζεται το 53,6% των πολιτών και μόλις το 42,3% συμφωνεί.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024