Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ζιμπάμπουε: Έκρηξη με πολλούς τραυματίες σε ομιλία του προέδρου Μπουλαουάγιο

Ζιμπάμπουε: Έκρηξη με πολλούς τραυματίες σε ομιλία του προέδρου Μπουλαουάγιο

Ο Μνανγκάγκουα εκφωνούσε ομιλία στο στάδιο Γουάιτ Σίτι της πόλης, έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Ζιμπάμπουε

Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα Σάββατο στο Μπουλαουάγιο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ζιμπάμπουε, από μια έκρηξη που σημειώθηκε στο τέλος της προεκλογικής συγκέντρωσης του προέδρου της χώρας Έμερσον Μνανγκάγκουα.

Ο Μνανγκάγκουα εκφωνούσε ομιλία στο στάδιο Γουάιτ Σίτι της πόλης, έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Ζιμπάμπουε. Τα αίτια της έκρηξης παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα.

Ο πρόεδρος δεν έπαθε το παραμικρό, ωστόσο μεταξύ των τραυματιών είναι οι δύο αντιπρόεδροι, Κονσταντίνο Τσιουένγκα και Κέμπο Μοχάντι, ένας υπουργός και πολλοί αστυνομικοί, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τζορτζ Τσαράμπα. «Ακόμη περιμένουμε πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η έκρηξη σημειώθηκε στο χώρο των επισήμων. Τραυματίστηκαν επίσης τρεις εργαζόμενοι της δημόσιας τηλεόρασης ZBC.

Ο Μνανγκάγκουα απομακρύνθηκε από το σημείο και έχει μεταφερθεί στην έδρα της επαρχίας στο Μπουλαουάγιο.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που παρακολουθούσε τη συγκέντρωση έκανε λόγο για «πολλούς τραυματίες» που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο αλλά η κατάστασή τους δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής.

Στις εικόνες που μετέδωσαν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλι διακρίνονται γιατροί να φροντίζουν θύματα ξαπλωμένα στο έδαφος ενώ τριγύρω επικρατεί χάος και σύγχυση. Πολλά ασθενοφόρα έσπευσαν επίσης στην περιοχή.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που ο πρόεδρος και υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Zanu-PF στις προεδρικές εκλογές της 30ής Ιουλίου ολοκλήρωνε την ομιλία του ενώπιον εκατοντάδων υποστηρικτών του. Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης διακρίνεται μια ισχυρή έκρηξη κοντά στη σκάλα από την οποία κατέβαιναν οι αξιωματούχοι μετά το τέλος της συγκέντρωσης.

«Έγινε έκρηξη την ώρα που ο Μνανγκάγκουα αποχωρούσε από το βήμα και ο κόσμος άρχισε να τρέχει προς όλες τις κατευθύνσεις. Η πρόσβαση στην εξέδρα (των ομιλητών) απαγορεύτηκε αλλά φαίνεται ότι τραυματίστηκαν πολλοί από αυτούς που βρίσκονταν εκεί», περιέγραψε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο βασικός αντίπαλος του Μνανγκάγκουα στις εκλογές αυτές, ο Νέλσον Τσαμίσα, καταδίκασε αμέσως τα «φρικτά γεγονότα» του Μπουλαουάγιο, μιας πόλης που θεωρείται προπύργιο της αντιπολίτευσης. «Προσευχόμαστε για τους τραυματίες, ελπίζουμε ότι κανείς δεν έχασε τη ζωή του. Η βία δεν έχει θέση στην πολιτική ζωή μας», έγραψε στο Twitter ο υποψήφιος του Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής.

«Προσευχόμαστε για τη ζωή και την υγεία των τραυματιών. Αυτή τη δύσκολη στιγμή, πρέπει να προσευχηθούμε για την ειρήνη στη χώρα μας», ανέφερε ένας άλλος υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο πάστορας Γιούαν Μαραγουάιρ.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024