Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στροφή στον συντηρητισμό

Στροφή στον συντηρητισμό

To πολιτικό προσωπικό της χώρας θα πρέπει να αναλύσει με προσοχή τις μετακινήσεις των πολιτών και την αλλαγή των «συνόρων» του ιδεολογικού χάρτη

Σε συντηρητική οδό φαίνεται ότι αρχίζει και κινείται όλο και μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό το εντυπωσιακό και συνάμα ενδιαφέρον για πολιτική ανάλυση στοιχείο, αναδεικνύεται από τις περισσότερες μετρήσεις και αυτό έχει την αξία του, εάν κανείς προσπαθήσει να το ερμηνεύσει παράλληλα με τις κινήσεις της κυβέρνησης στο λεγόμενο αξιακό πεδίο (π.χ. προώθηση ρύθμισης για την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, κ.α.)

Μια προσεκτική ανάλυση των μετρήσεων δείχνει ότι υπάρχει σημαντική ιδεολογική μετατόπιση στην ελληνική κοινωνία. Αρκετά σημαντικός αριθμός πολιτών στρέφεται στο συντηρητισμό και σε αρκετά συντηρητικές απόψεις και θέσεις.

Και αυτή είναι μια εξέλιξη που πρέπει να αξιολογήσει όλο το πολιτικό σύστημα και παράλληλα να αποκωδικοποιήσει τα κοινωνικά μηνύματα που εκπέμπονται. Το πιο ενδιαφέρον όμως στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει στροφή στο επίπεδο των τάσεων του εκλογικού σώματος, αλλά στο πεδίο της ιδεολογίας.

Εάν παρατηρήσει κανείς με προσοχή πώς άλλαξε ο ιδεολογικός χάρτης την περίοδο 2009-2017, θα διαπιστώσει ότι λόγω της πολιτικής που ακολουθείτε τα τελευταία χρόνια, πέρα από την διόγκωση της κοινωνικής απογοήτευσης και της παράλυσης του κοινωνικού σώματος, υπήρξε και στροφή στην πλήρη ιδιώτευση και τον κοινωνικό συντηρητισμό.

Τα όσα έχουν συντελεστεί τα τελευταία περίπου οκτώ χρόνια και η υλοποίηση τριών μνημονίων έχει αφήσει βαθιά τραύματα στην ελληνική κοινωνία που έχει επαναπροσδιορίσει αρχές, αξίες και θεωρήματα.

Ανέκαθεν στην Ελλάδα υπήρχε, σε ιδεολογικό πεδίο, η υπεροχή των δυνάμεων της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η πολιτική και της κεντροδεξιάς που επέλεγε μια αμυντική στάση σε πολλά ζητήματα.

Η αλλαγή των «συνόρων» στον ιδεολογικό χάρτη της Ελλάδας σημαίνει πολλά και για τα μελλούμενα και αναμένεται να ορίσει και τις συντεταγμένες της επόμενης εκλογικής μάχης, κατά την οποία ενδεχομένως να απέχει -λόγω ιδιώτευσης- το 50% των ψηφοφόρων.

Σημεία των καιρών…

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024