ΗΠΑ: Επιτρέπεται πλέον σε πολιτείες να απαγορεύουν τη συμμετοχή τρανς κοριτσιών σε αθλήματα για κορίτσια
Τι προβλέπει η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ - Πανηγυρίζει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ - Τι λένε οργανώσεις υποστηρικτών τρανς ανθρώπων
Μια απόφαση που αναμένεται να ξεσηκώσει αντιδράσεις και να πυροδοτήσει μεγάλη συζήτηση πήρε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Οι υποστηρικτές των τρανς μαθητών τόνισαν ότι οι κατηγορηματικές απαγορεύσεις συνιστούν διάκριση με βάση το φύλο και την τρανς ταυτότητα
Σήμερα Τρίτη 30 Ιουνίου, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι πολιτείες μπορούν να απαγορεύουν τη συμμετοχή τρανς κοριτσιών στις σχολικές αθλητικές ομάδες κοριτσιών.
Το Axios σχολιάζει ότι αυτό αποτελεί «ιστορική νίκη» για τις συντηρητικές πολιτείες στην προσπάθειά τους για τον περιορισμό των δικαιωμάτων των τρανς.
Η απόφαση αυτή αποτελεί το αποκορύφωμα μιας πολυετούς προσπάθειας, με πρωτοβουλία των Ρεπουμπλικανών, που διεξήχθη στα κοινοβούλια των πολιτειών και στα σχολικά συμβούλια, με στόχο τον καθορισμό των αθλημάτων των κοριτσιών με βάση το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση, προσθέτει το ίδιο σάιτ.
Η υπόθεση παρέχει επίσης σε αυτή την πλευρά το πιο ισχυρό όπλο που είχε μέχρι σήμερα για τις επικείμενες διαμάχες σχετικά με τις τουαλέτες, τα πιστοποιητικά ταυτότητας κ.ά.
Στην υπόθεση «Δυτική Βιρτζίνια κατά B.P.J.», οι δικαστές έκριναν ότι η απαγόρευση που επέβαλε η πολιτεία στα τρανς κορίτσια να συμμετέχουν σε αθλήματα κοριτσιών δεν παραβιάζει ούτε τον Τίτλο Θ’* ούτε τη Ρήτρα Ίσης Προστασίας.
Το δικαστήριο επικύρωσε επίσης έναν παρόμοιο νόμο του Αϊντάχο στην υπόθεση «Little κατά Hecox».
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ «άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού χωρίς να γνωρίζει όλα τα γεγονότα»
Ο δικαστής Μπρετ Κάβανο έγραψε, εκ μέρους της πλειοψηφίας με ψήφους 6–3, ότι «το Σύνταγμα και ο Τίτλος Θ’ δεν απαιτούν ριζική αναμόρφωση των αθλημάτων γυναικών και κοριτσιών σε ολόκληρη την Αμερική».
Και οι εννέα δικαστές συμφώνησαν ότι η απαγόρευση επιτρεπόταν βάσει του Τίτλου Θ’, αλλά διαφώνησαν ως προς το αν ήταν συνταγματική.
Η δικαστής Σόνια Σοτομαγιόρ συνέταξε την κύρια αντίρρηση, στην οποία συντάχθηκαν οι δικαστές Έλενα Κάγκαν και Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον, υποστηρίζοντας ότι το δικαστήριο «άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού» εκδικάζοντας την υπόθεση χωρίς να γνωρίζει όλα τα γεγονότα.
«Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι η ίδια λανθασμένη προσέγγιση δεν θα επεκταθεί αύριο σε άλλα πλαίσια, όπου δεν ισχύει καμία από αυτές τις παραμέτρους», συνέχισε η Σοτομαγιόρ.
Οι υποστηρικτές των τρανς μαθητών τόνισαν ότι οι κατηγορηματικές απαγορεύσεις συνιστούν διάκριση με βάση το φύλο και την τρανς ταυτότητα.
Οι πολιτείες που υπερασπίστηκαν τους νόμους σημείωσαν ότι τα αθλήματα με διαχωρισμό ανά φύλο είναι νόμιμα και απαραίτητα για την προστασία της δικαιοσύνης και των ευκαιριών για τα κορίτσια.
Και οι δύο υποθέσεις επιστρέφουν στα κατώτερα δικαστήρια, ενώ οι πολιτείες με παρόμοιους νόμους είναι πιθανό να επικαλεστούν αμέσως την απόφαση αυτή σε εκκρεμείς υποθέσεις, γράφει το Axios.
Η πανηγυρική ανάρτηση του Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ πανηγυρίζει για την απόφαση του δικαστηρίου και κάνει λόγο για «μεγάλη νίκη».
«Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών μόλις ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΝΔΡΩΝ ΣΕ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ. Ουάου! Με αυτό, η γελοία αυτή κατάσταση αποτελεί πια παρελθόν!!!».
Η ανάρτηση στο Truth Social:
*Τι είναι ο Τίτλος Θ’
Το Title IX (Τίτλος Θ’) είναι ομοσπονδιακός νόμος για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ που ψηφίστηκε το 1972. Απαγορεύει αυστηρά τις διακρίσεις λόγω φύλου (συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας) σε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή δραστηριότητα λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση.