Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026
weather-icon 30o
Πέθανε ο πρώην διεθνής διαιτητής Πασκάλ Ντοριζόν

Πέθανε ο πρώην διεθνής διαιτητής Πασκάλ Ντοριζόν

Ο Γάλλος διεθνής διαιτητής Πασκάλ Ντοριζόν, ο οποίος διαιτήτευσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα (1996) και του Σίδνεϊ (2000), πέθανε το Σάββατο (27/6) σε ηλικία 63 ετών, μετά από μακρά ασθένεια.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

Απεβίωσε το Σάββατο (27/6) σε ηλικία 63 ετών, ο παλαίμαχος διαιτητής Πασκάλ Ντοριζόν -σύμφωνα με την ιστοσελίδα της «L’equipe»- μετά από μακρά ασθένεια.

Διεθνής διαιτητής μεταξύ 1988 και 2003, με καταγωγή από το Λε Μαν, ο Ντοριζόν ανέδειξε τη γαλλική διαιτησία σε υψηλό επίπεδο, ενώ η φράση που τον συνοδεύει στην Γαλλία ήταν πως: «Αποτέλεσε έναν από τους πιο ταλαντούχους διαιτητές της γενιάς του».

Ο Ντοριζόν σφύριξε μεταξύ άλλων, σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες (Ατλάντα το 1996 και Σίδνεϊ το 2000), και υπήρξε «άρχοντας του αγώνα» σε τρία παιχνίδια της αμερικάνικης «Drean Team» (εναντίον της Βραζιλίας το 1996, εναντίον της Λιθουανίας και της Νέας Ζηλανδίας το 2000).

Ο Μπορίς Ντιαό, πρώην αρχηγός της γαλλικής εθνικής ομάδας, ανέφερε ως παράδειγμα προς μίμηση τον Ντοριζόν εκείνη την εποχή ως έναν από τους διαιτητές που ξεχώρισε σην καριέρα του: « Όταν έπαιζα στη Γαλλία, ήταν ο καλύτερος διαιτητής ». Έξι χρόνια νωρίτερα, ο Ντοριζόν είχε τιμηθεί από τη Γαλλική Ομοσπονδία Μπάσκετ (FFBB) για την προσφορά του στην ανάπτυξη του μπάσκετ – μαζί με τους Ζαν-Λικ Ντεσφού, Λουσιέν Λεγκράν και Λοράν Φουαρέ.

Αφότου «κρέμασε» τη σφυρίχτρα του, ο Πασκάλ Ντοριζόν κατείχε τη θέση του αρχιδιαιτητή στην γαλλική Ομοσπονδία, από το 2004 έως το 2011. Στη συνέχεια, εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της γαλλική ομάδας Σολέ από το 2016 έως το 2021.

Στην Ελλάδα, το όνομά του «συνδέθηκε» με τον πρώτο Ευρωπαϊκό τρόπαιο που πήρε ο Παναθηναϊκός το 1996 στο Παρίσι, με σκορ 67-66 επί της Μπαρτσελόνα. Μαζί του στον τελικό είχε σφυρίξει και ο Ισραηλινός Ρούμπεν Βιρόβνικ (οι διαιτητές ήταν δύο τότε) ενώ επίμαχη είχε μείνει η φάση με την τάπα του Στόγιαν Βράνκοβιτς στον Χοσέ Αντόνιο Μοντέρο, που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των Καταλανών σχετικά με το αν το κόψιμο ήταν κανονικό,

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026
Cookies