Παρασκευή 10 Ιουλίου 2026
weather-icon 24o
Δυτική Όχθη: Οκτώ μουσουλμανικές χώρες επιρρίπτουν ευθύνες στο Ισραήλ για τις επιθέσεις εποίκων σε τζαμιά

Δυτική Όχθη: Οκτώ μουσουλμανικές χώρες επιρρίπτουν ευθύνες στο Ισραήλ για τις επιθέσεις εποίκων σε τζαμιά

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, των ΗΑΕ, του Κατάρ, της Ινδονησίας, του Πακιστάν, της Αιγύπτου και της Τουρκίας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

Οκτώ μουσουλμανικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, κατηγόρησαν σήμερα το Ισραήλ για τις εμπρηστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν χθες σε δύο τεμένη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που αποδίδονται σε Ισραηλινούς εποίκους από τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, των ΗΑΕ, του Κατάρ, της Ινδονησίας, του Πακιστάν, της Αιγύπτου και της Τουρκίας εκτιμούν ότι το Ισραήλ, «ως κατοχική δύναμη, ευθύνεται για αυτές τις επιθέσεις», όπως αναφέρουν στο κοινό ανακοινωθέν τους, καταγγέλλοντας «τη συνέχιση της κλιμάκωσης της βίας των εποίκων εναντίον των Παλαιστινίων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Την Τετάρτη Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν δύο τζαμιά στη Δυτική Όχθη

Ομάδες Ισραηλινών εποίκων πυρπόλησαν την Τετάρτη δύο τζαμιά, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι είδαν τις ζημιές στο ένα από αυτά τα κτίρια.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «καταδικάζει σθεναρά αυτού του είδους τα συμβάντα» και ξεκίνησε «έρευνα» για το θέμα.

Στο τζαμί της Τζιλτζιλίγια, οι δημοσιογράφοι είδαν ίχνη φωτιάς και βανδαλισμού. Στους μαυρισμένους από τη φωτιά τοίχους κάποιοι είχαν γράψει συνθήματα στα εβραϊκά, όπως «Χαιρετισμούς από τους νέους των λόφων», όπως αποκαλείται ένα ριζοσπαστικό κίνημα Εβραίων εποίκων.

Η άλλη πυρκαγιά αναφέρθηκε στο χωριό Αλ Μαζράα αλ Νουμπάνι, που απέχει περίπου δέκα χιλιόμετρα από την Τζιλτζιλίγια.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Δυτική Όχθη, εξαιρουμένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, ζουν σήμερα περίπου 500.000 Ισραηλινοί, σε οικισμούς που θεωρούνται παράνομοι από τον ΟΗΕ. Οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι του θύλακα υπολογίζονται σε 3 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα από το Γραφείο του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις (OCHA), η βία των εποίκων στη Δυτική Όχθη έχει φτάσει σε πρωτόγνωρους ρυθμούς αφού καθημερινά καταγράφονται κατά μέσο όρο έξι επιθέσεις.

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2026
Cookies