Μάθημα στους διαιτητές για τα χέρια που είναι ή δεν είναι πέναλτι έκανε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ και υπεύθυνος για το VAR Πάολο Βαλέρι στο σεμινάριο των διαιτητών και των βοηθών της Super League. Ξεκίνησε την Πέμπτη (2/4) και ολοκληρώνεται την Παρασκευή (3/4) με την ομιλία του Λανουά, ο οποίος αναμένεται να δώσει οδηγίες ενόψει των πλέι οφ και των πλέι άουτ της Stoiximan Super League.

Ο Πάολο Βαλέρι πρόβαλε πέντε φάσεις από το ελληνικό πρωτάθλημα:

– Στο 78’ του αγώνα ΑΕΚ-ΑΕΛ 1-0, η ΑΕΚ ζήτησε πέναλτι σε χέρι του Μούργου που σύμφωνα και με τον Βαλέρι σωστά δεν δόθηκε από τον Πολυχρόνη της ΕΠΣ Πιερίας (στην φωτογραφία). Η μπάλα χτύπησε πρώτα στο έδαφος και μετά στο χέρι του παίκτη της ΑΕΛ που είχε αρχίσει να το μαζεύει. Δεν έβλεπε και τη μπάλα.

-Ο Βαλέρι επιβεβαίωσε τα δυο λάθη του Τσιμεντερίδη (Κοζάνης) στο ματς Βόλος-ΑΕΚ 2-2. Σφύριξε πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ στο 45+1’ σε χέρι στήριξης του Μπουζούκη μετά από γύρισμα του Ρότα. Τον κάλεσε ο Παπαδόπουλος σε on field review και σωστά ανακάλεσε την απόφασή του.

– Ο Παπαδόπουλος έσωσε και δεύτερη φορά τον Τσιμεντερίδη, όταν δεν έδωσε πέναλτι κατά της ΑΕΚ. Δεν είδε το χέρι του Πήλιου στο 55’ του αγώνα, μια παράβαση-πέναλτι που έβγαζε μάτια. Έτσι χρειάστηκε να κληθεί σε on field review από τον Παπαδόπουλο και σύμφωνα με τον Βαλέρι πήρε σωστή απόφαση.

-Στο ματς ΑΕΛ-Αστέρας Τρίπολης 1-1, σύμφωνα με τον Βαλέρι κακώς ο Τσακαλίδης (Πιερίας) δεν έδωσε πέναλτι υπέρ του Αστέρα στο 24’, αν και ο Φωτιάς τον κάλεσε στο VAR. To χέρι του Μπατουμπινσικά είναι απλωμένο και προηγείται του επιθετικού φάουλ του Οκό που είδε ο Τσακαλίδης.

– Στο 73’ του αγώνα Ατρόμητος-Παναιτωλικός 1-0 ο Βεργέτης (Αρκαδίας) δεν είδε το χέρι του Ουκάκι επειδή ήταν πεσμένος και καλύπτει με το σώμα του το οπτικό πεδίο του ρέφερι, ο οποίος είναι κοντά στη φάση. Τον κάλεσε ο Πουλικίδης σε on field review και ο Βεργέτης έδωσε αμέσως το πέναλτι υπέρ του Παναιτωλικού. «Δεν γινόταν να το δει και σωστά είχαμε παρέμβαση του VAR», πρόσθεσε ο Βαλέρι.

Ομιλία στους ρέφερι για τον τζόγο

Στο σεμινάριο των διαιτητών και των βοηθών της Super League είχε προγραμματιστεί και μάθημα για τα στημένα παιχνίδια, το οποίο παρουσίασε ο υπεύθυνος ακεραιότητας της ΕΠΟ Δημήτρης Δαβάκης, όπου το παρών έδωσε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Γιάννης Σίμωσης, ο οποίος παραδέχεται δημόσια τον εθισμό του στον τζόγο, μίλησε για αυτόν και συγκλόνισε με την ομιλία του.

«Έπιασα πάτο, είμαι 38 μήνες καθαρός», ανέφερε ο Γιάννης Σίμωσης, ο οποίος πρόσθεσε: «Άρχισα να τζογάρω από ηλικία 12 ετών, για το μπιλιάρδο, όχι για ποδόσφαιρο. Έπαιξα μέχρι και λεφτά της οικογένειάς μου. Είμαι εδώ ως ένας άνθρωπος ο οποίος έχει βιώσει τον εθισμό και τα σκοτάδια του. Δεν ήρθα ούτε και για να κουνήσω το δάχτυλο σε κανέναν ούτε για να κάνω κάποια διάλεξη. Ο τζόγος είναι εφιάλτης. Πήγα στον Πανιώνιο ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα, όμως ο τζόγος κατέστρεψε την καριέρα μου. Ζούσα σε έναν άλλο κόσμο. Έναν ψεύτικο κόσμο, εκεί μεε είχε οδηγήσει εκεί ο τζόγος».