Ζαχαράκη: Δρομολογημένες 290.000 διαγραφές φοιτητών – Ποια τα κριτήρια για μία τελευταία ευκαιρία
Πληροφορίες έδωσε η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, σχετικά με τις δρομολογημένες διαγραφές φοιτητών και τα κριτήρια για μια δεύτερη ευκαιρία
Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, επιβεβαίωσε την εφαρμογή της ρύθμισης διαγραφής των ανενεργών φοιτητών από τα ελληνικά πανεπιστήμια.
Η υπουργός διευκρίνισε ότι περίπου 35.000 φοιτητές θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, αν τηρούν συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ σχεδόν 290.000 άτομα θα διαγραφούν από τους φοιτητικούς καταλόγους.
Οι ανενεργοί φοιτητές και η τελευταία ευκαιρία
Όπως εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, η διάταξη είναι ευεργετική για φοιτητές που έχουν περάσει το 75% των μαθημάτων ή μονάδων τους και έχουν συμμετάσχει σε εξετάσεις τουλάχιστον δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια. «Θα έχουν δικαίωμα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε δύο ακόμη εξάμηνα», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η παρουσία στις εξεταστικές αποτελεί κρίσιμο στοιχείο διατήρησης του φοιτητικού status.
Η ρύθμιση, σύμφωνα με την Ζαχαράκη, βελτιώνει το ήδη υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, ενώ παράλληλα φροντίζει να μην διαγραφούν φοιτητές με αναπηρία άνω του 50%, γονείς παιδιών έως 8 ετών, εργαζόμενοι άνω των 20 ωρών την εβδομάδα και αθλητές με απαιτητικό πρόγραμμα.
Όπως είπε, «το προφίλ κάθε ιδρύματος επηρεάζεται όταν στους καταλόγους περιλαμβάνονται ανενεργοί φοιτητές, καθώς στρεβλώνεται η αναλογία φοιτητών-διδασκόντων και η εικόνα των ιδρυμάτων».
«Φανταστείτε ένα τμήμα που έχει 100 ενεργούς φοιτητές αλλά εμφανίζεται με 150 εγγεγραμμένους. Η εικόνα αυτή δεν βοηθά ούτε στην αποτίμηση του έργου ούτε στην εξεύρεση συνεργασιών με άλλα πανεπιστήμια», σημείωσε.
Οι εξαιρέσεις
Η Ζαχαράκη ξεκαθάρισε πως οι φοιτητές που έχουν ακόμη περιθώριο φοίτησης (π.χ. «4+2» έτη για τετραετή προγράμματα) δεν επηρεάζονται από τη ρύθμιση. Το ίδιο ισχύει και για όσους ξεκίνησαν πρόσφατα τις σπουδές τους.
Αναφορικά με τον ορισμό του «αιώνιου φοιτητή», διευκρίνισε πως δεν αφορά όσους έχουν ξεπεράσει απλώς τον τυπικό χρόνο σπουδών, αλλά εκείνους που έχουν υπερβεί και το επιτρεπόμενο όριο καθυστέρησης (π.χ. 4+2 ή 5+2 έτη), χωρίς ενεργή συμμετοχή στο πανεπιστημιακό πρόγραμμα.
Ενδεικτικά, μόνο από τα μεγάλα πανεπιστήμια, όπως το ΕΚΠΑ και το ΟΠΑ, υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 10.000 φοιτητές ανά έτος εισαγωγής που δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, με κάποιες εγγραφές να χρονολογούνται από το 1930 ή το 1931.
Μηχανογραφικό
Η υπουργός υπενθύμισε πως από σήμερα, Τρίτη 8 Ιουλίου, είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, καλώντας τους υποψήφιους φοιτητές να επιλέξουν με κριτήριο τα ενδιαφέροντα, τις οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας και τη γεωγραφική εγγύτητα.
Αναφερόμενη στη φοιτητική στέγαση, η Ζαχαράκη παραδέχθηκε ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις, ειδικά σε τουριστικές περιοχές όπως η Κέρκυρα, τα Χανιά και το Ρέθυμνο, ενώ έκανε λόγο για συνεχή προσπάθεια ενίσχυσης του στεγαστικού επιδόματος.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης και δημιουργίας νέων φοιτητικών εστιών, μέσω του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου και ΣΔΙΤ, τα οποία αναμένεται να προσθέσουν περίπου 10.000 νέες κλίνες στα πανεπιστήμια της περιφέρειας, με ορίζοντα υλοποίησης πενταετίας.
- Delivery: Στάση εργασίας για Wolt και efood την Κυριακή, με αφορμή τον θάνατο 20χρονου διανομέα
- ΑΙ: Βλέπουμε για πρώτη φορά το μυθικό «χαμένο» γκολ του Πελέ – Μια αναπαράσταση που όμοια της δεν έχει υπάρξει
- «Είμαι πολυέξοδη» – Αποθέωση της Τζένιφερ Λόπεζ στην Ταορμίνα για τους Dolce & Gabbana και η επόμενη Μπελούτσι
- Κυψέλη: Αναφορές ότι βρέθηκε βαλίτσα με διαμελισμένο πτώμα επί της Ευελπίδων
- LIVE: Γκρόνινγκεν – ΑΕΚ
- Ο Νίκος Ανδρουλάκης δοκιμάζεται σε ποδοσφαιρικό challenge μνήμης – Νέο βίντεο στο TikTok
- Φωτιά στην Εύβοια: Μήνυμα από το 112 για εκκένωση του χωριού της Επισκοπής
- Λιακούλη: Ο Μητσοτάκης προσποιείται ότι ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν – Να επιστρέψει στη χώρα που εδώ και 7 χρόνια κυβερνά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442