Βλαντιμίρ Πούτιν στους BRICS: «Η εποχή της φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης είναι ξεπερασμένη»
Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε στη σύνοδο των BRICS ότι το κέντρο της επιχειρηματικής δραστηριότητας μετατοπίζεται προς τις αναδυόμενες αγορές. Και τις κάλεσε σε συνεργασία σε όλους τους τομείς.
Υπέρ της χρήσης των εθνικών νομισμάτων στις εμπορικές συναλλαγές από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες τάχθηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη σύνοδο των BRICS, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η εποχή της φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης είναι ξεπερασμένη. Και πως το μέλλον ανήκει στις αναπτυσσόμενες αναδυόμενες οικονομίες.
«Όλα δείχνουν ότι το μοντέλο της φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης γίνεται ξεπερασμένο… Το κέντρο της επιχειρηματικής δραστηριότητας μετατοπίζεται προς τις αναδυόμενες αγορές», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τις χώρες της ομάδας BRICS, που ζητούν τη μεταρρύθμιση του ΔΝΤ, για ενισχύσουν την συνεργασία σε ένα φάσμα τομέων όπως οι φυσικοί πόροι, ο εφοδιασμός και τα χρηματοοικονομικά. Οι BRICS έχουν επισημάνει ότι απαιτείται μια νέα φόρμουλα σταθμισμένη με βάση την οικονομική παραγωγή και την αγοραστική δύναμη, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική αξία των νομισμάτων, η οποία θα πρέπει να αντιπροσωπεύει καλύτερα τις χώρες με χαμηλό εισόδημα, δήλωσε Βραζιλιάνος αξιωματούχος που παρακολούθησε τις διαπραγματεύσεις.
Η σύνοδος των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Νότια Αφρική, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν και Σαουδική Αραβία) πραγματοποιείται στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Το μπλοκ διευρύνθηκε πέρυσι, με αποτέλεσμα να αποκτήσει διπλωματική ισχύ η ομάδα, η οποία έχει ως στόχο να μιλήσει για τα αναπτυσσόμενα έθνη του Παγκόσμιου Νότου, προτρέποντας για μεταρρυθμίσεις των θεσμών που κυριαρχούνται επί μακρόν από τις παραδοσιακές δυτικές δυνάμεις.Ο Ρώσος πρόεδρος απευθύνθηκε στη σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης.
Αιτία, το γεγονός ότι έχει εκδοθεί εις βάρος του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ένταλμα σύλληψης καθώς θεωρείται ύποπτος για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
- Ιράν: Ενταφιάστηκε ο Αλί Χαμενεΐ απουσία του γιου και διαδόχου του Μοτζταμπά
- Ισπανία: 6 νεκροί σε δασική πυρκαγιά στην Αλμερία – Ορισμένοι βρέθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους
- Η κυβέρνηση Τραμπ χαλαρώνει τους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων από βαριά φορτηγά
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)





















![Πτώση ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε η αντιπρόεδρος της Ζάμπιας – Ποια η κατάστασή της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/zambia2-315x220.jpg)











































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442