«Νιώθω σαν να τρέμω συνεχώς»: Πάνω από 900 σεισμοί σε 10 ημέρες χτυπούν αρχιπέλαγος στην Ιαπωνία
Η Ιαπωνία είναι μία από τις σεισμογενέστερες χώρες του κόσμου, καθώς βρίσκεται πάνω σε τέσσερις μεγάλες τεκτονικές πλάκες κατά μήκος της δυτικής άκρης του «Δακτυλίου της Φωτιάς» του Ειρηνικού
Μια απομακρυσμένη νησιωτική αλυσίδα στη νότια Ιαπωνία έχει συγκλονιστεί από περισσότερους από 900 σεισμούς τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με αναφορά που έκανε η μετεωρολογική υπηρεσία την Τετάρτη 2 Ιουλίου, με τους κατοίκους να αναφέρουν ότι δεν μπορούσαν να κοιμηθούν.
Δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές από τη σειρά των σεισμών, αλλά η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας πραγματοποίησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου μετά από σεισμό μεγέθους 5,5 Ρίχτερ που καταγράφηκε γύρω το μεσημέρι στην αλυσίδα νησιών Τοκάρα, νότια της περιοχής Κιούσου.
«Η σεισμική δραστηριότητα είναι πολύ έντονη στις θάλασσες γύρω από την αλυσίδα νησιών Τοκάρα από τις 21 Ιουνίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αγιατάκα Εμπίτα, διευθυντής του τμήματος παρατήρησης σεισμών και τσουνάμι.
«Μέχρι τις 4 μ.μ. σήμερα, ο αριθμός έχει ξεπεράσει τα 900», είπε, προσθέτοντας ότι η υπηρεσία δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα σταματήσουν οι σεισμοί.
Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι
Οι κάτοικοι του χωριού Τοκάρα ανέφεραν στο CNA ότι δεν μπορούν να κοιμηθούν.
«Νιώθω σαν να τρέμω συνεχώς», δήλωσε ένας κάτοικος στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό MBC.
«Είναι πολύ τρομακτικό ακόμα και να κοιμηθείς».
«Δεν είναι σαφές πότε θα τελειώσει όλο αυτό. Πρέπει να σκεφτώ αν θα πρέπει να εκκενώσω τα παιδιά μου», είπε ένας άλλος κάτοικος.
Μια παρόμοια περίοδος έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή Tokara παρατηρήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν καταγράφηκαν 346 σεισμοί, σύμφωνα με την JMA.
Επτά από τα 12 απομακρυσμένα νησιά Τοκάρα είναι κατοικημένα, με συνολικά περίπου 700 κατοίκους.
Η Ιαπωνία είναι μία από τις σεισμογενέστερες χώρες του κόσμου, καθώς βρίσκεται πάνω σε τέσσερις μεγάλες τεκτονικές πλάκες κατά μήκος της δυτικής άκρης του «Δακτυλίου της Φωτιάς» του Ειρηνικού.
Το αρχιπέλαγος, όπου ζουν περίπου 125 εκατομμύρια άνθρωποι, βιώνει περίπου 1.500 σεισμικές δονήσεις κάθε χρόνο και αντιπροσωπεύει περίπου το 18% των σεισμών παγκοσμίως.
Η συντριπτική πλειοψηφία είναι ήπιοι, αν και οι ζημιές που προκαλούν ποικίλλουν ανάλογα με την τοποθεσία και το βάθος στο οποίο χτυπούν.
Σχεδόν 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από έναν ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χερσόνησο Noto στην κεντρική Ιαπωνία την Πρωτοχρονιά του 2024.
- Φωτιά στην Εύβοια: Μήνυμα από το 112 για εκκένωση του χωριού Επισκοπή
- Λιακούλη: Ο Μητσοτάκης προσποιείται ότι ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν – Να επιστρέψει στη χώρα που εδώ και 7 χρόνια κυβερνά
- Σκαλόνι: «Ανακαλύψαμε ξανά κάτι πραγματικά πολύτιμο…»
- Γιώργος Λιβάνης: Ποιο πρόβλημα υγείας τον ανάγκασε να ακυρώσει τις εμφανίσεις του
- Μεσσηνία: Συνελήφθησαν τρεις άνδρες για εμπρησμούς – Πυροσβέστης και πρώην κοινοτάρχης ανάμεσά τους
- Η κριτική σκέψη δεν αρκεί στην εποχή της AI – Γιατί δεν είναι μόνο θέμα μάθησης αλλά και δημοκρατίας
- Μητσοτάκης: Στήνει αφήγημα δικαίωσης μετά την έκθεση της ΕΕ για το Κράτος Δικαίου – Πυρά στην αντιπολίτευση
- Μαύρος καπνός σκεπάζει τη Μόσχα: Συγκλονιστικές εικόνες μετά τις επιθέσεις της Ουκρανίας στη Ρωσία – 8 νεκροί
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)




































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442