«Ο Ιησούς της Σιβηρίας»: Η Ρωσία καταδικάζει σε 12 χρόνια φυλάκισης τον ηγέτη θρησκευτικής αίρεσης
«Ο Ιησούς της Σιβηρίας» ή Βισσαρίον όπως έγινε γνωστός ο Σεργκέι Τορόπ ηγήθηκε για δεκαετίες ενός απομονωμένου θρησκευτικού κινήματος στη Ρωσία, ισχυριζόμενος πως είναι η μετενσάρκωση του Χριστού
To δικαστήριο στη Νόβοσιμπίρσκ στην Ρωσία καταδίκασε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου τον Σεργκέι Τορόπ, γνωστό και ως «Βισσαρίον» —ο οποίος ισχυριζόταν ότι είναι η μετενσάρκωση του Ιησού Χριστού— σε 12 χρόνια φυλάκισης για βλάβη της ψυχικής και σωματικής υγείας των οπαδών του.
Πρόκειται για ηγετική μορφή της «Εκκλησίας της Τελευταίας Διαθήκης» , μίας θρησκευτική αίρεση που απορρίπτει το κρέας, το αλκοόλ, το κάπνισμα, τις βρισιές και ακόμη και τη χρήση χρήματος , σύμφωνα με το The Moscow Times.
Η αίρεση του «Ιησού της Σιβηρίας»
Ο Τορόπ, πρώην τροχονόμος που ισχυρίστηκε ότι έλαβε θεϊκή αποκάλυψη το 1991, συγκέντρωσε χιλιάδες οπαδούς σε απομακρυσμένες κοινότητες της Σιβηρίας, ανάμεσά τους και περίπου 300 άτομα που ζούσαν σε απομόνωση στην κορυφή λόφου – την «Κατοικία της Αυγής» ή «Sun City» .
Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας τον κατηγορεί, μαζί με τους συνεργάτες του, ότι χρησιμοποιούσε ψυχολογική χειραγώγηση για να ελέγχει και να εκμεταλλεύεται τους οπαδούς του, απαιτώντας εργασία, χρήμα και υλική συνεισφορά από το 1991 ως το 2020 .
Το κίνημα του Βισσαριόν βρήκε έδαφος στη δεκαετία του 1990, μέσα στο ιδεολογικό κενό που ακολούθησε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid‑19, απομονώθηκε ακόμα περισσότερο, κλείνοντας τις κοινότητές του για τους ξένους .
Πολλοί πρώην ακόλουθοι αναφέρουν σοβαρές ενδείξεις σωματικής και ψυχικής κακοποίησης: περιπτώσεις αποστεϊωσης, πρόωρων θανάτων, παιδιών με σοβαρές ελλείψεις, ακόμα και αυτοκτονίες .
Παρατίθενται επίσης καταγγελίες για σεξουαλική ανισότητα, βίας μεταξύ των μελών και απαγόρευση ιατρικής περίθαλψης .
Η καταδίκη
Οι κατηγορίες αναφέρουν ότι οι πράξεις τους προκάλεσαν «ηθική βλάβη» σε 16 άτομα, σοβαρά προβλήματα υγείας σε έξι και μέτρια βλάβη σε έ460.000 ευρώ να ακόμα . Το δικαστήριο επέβαλε επίσης αποζημίωση 45 εκατομμύρια ρούβλια (460.000 ευρώ) υπέρ των θυμάτων και των εισαγγελέων.
Ο 64χρονος Τορόπ συνελήφθη σε έφοδο με ελικόπτερα στην κοινότητα του στη Σιβηρία το 2020, μαζί με τους δύο κύριους συνεργάτες του, τον Βαντίμ Ρεντκίν και τον Βλάντιμιρ Βεντέρνικοβ που τιμωρήθηκαν με 11 και 12 χρόνια φυλάκισης αντίστοιχα.
Το δικαστήριο επιβεβαίωσε την κατηγορία για ίδρυση θρησκευτικής οργάνωσης που παραβίαζε πολιτικά δικαιώματα και προκάλεσε σοβαρές βλάβες στους ακολούθους .
Οι τρεις καταδικασθέντες από την μεριά τους αρνούνται τις κατηγορίες και, σύμφωνα με εκπρόσωπο της άμυνας, σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση .
- Τα υπογκρούπ για ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό σε Europa και Conference League
- Πώς έγιναν δισεκατομμυριούχοι οι 40άρηδες της Κίνας;
- Λέρος: Νεκρός 80χρονος σε τροχαίο – Σοβαρά τραυματισμένη η σύζυγός του
- Ο Ρόδρι πήρε από τον Ινφαντίνο τα πρώτα δαχτυλίδια για την κατάκτηση του Μουντιάλ (pics)
- Πάνω από 400 ουκρανικά drones εξαπολύθηκαν εναντίον της Μόσχας κατά τη διάρκεια της νύχτας
- Πώς η ζέστη επηρεάζει τη γάτα σας και οι τρόποι για να την προστατεύσετε
- Τραγωδία στην Ισπανία μετά το Μουντιάλ: 13χρονος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών!
- Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)








![Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-308-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442