Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη μετασχηματιστή σε λύκειο κατά τη διάρκεια των εξετάσεων
Δεκάδες είναι οι νεκροί από την έκρηξη σε λύκειο στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στη διάρκεια των απολυτήριων εξετάσεων κι ενώ περισσότεροι από 5.300 μαθητές ήταν παρόντες στο σχολείο.
Πολλοί μαθητές σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν εξερράγη μετασχηματιστής στο λύκειό τους, στο Μπανγκί, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, εν μέσω των απολυτήριων εξετάσεων (φωτογραφία, επάνω, από το Χ).
Ο υπουργός Παιδείας Ορελιάν-Σιμπλίς Κονγκμπελέτ-Ζινγκάς είπε ότι από την έκρηξη προκλήθηκε πανικός, μ’ αποτέλεσμα κάποιοι μαθητές να τραυματιστούν σοβαρά και «δυστυχώς είχαμε και ορισμένες απώλειες ανθρώπινων ζωών». Προς το παρόν οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει ακριβή απολογισμό.
Τη στιγμή της έκρηξης περισσότεροι από 5.300 μαθητές βρίσκονταν στο λύκειο για τις απολυτήριες εξετάσεις
#Breaking
Une #bousculade suite à une explosion de transformateur fait une dizaine de morts cet après-midi au lycée Barthélémy #Boganda de #Bangui en #Centrafrique ??. De nombreux blessés ont été transportés vers des hopitaux proches. pic.twitter.com/5loUFDnh5n— KOUAM JOEL HONORE (@honore123) June 25, 2025
«Οι επιτηρητές έφυγαν πρώτοι. Τότε φύγαμε κι εμείς για να σωθούμε. Πηδήξαμε από τον πρώτο όροφο» αφηγήθηκε ο Μισέλ Ζορντί Γεριμά, 20 ετών, ο οποίος νοσηλεύεται με κάταγμα στο πόδι.
Τη στιγμή της έκρηξης, γύρω στις 13.00 τοπική ώρα, περισσότεροι από 5.300 μαθητές ήταν παρόντες στο λύκειο, για τη δεύτερη ημέρα των απολυτήριων εξετάσεων.
Γύρω από το σχολείο αλλά και στα νοσοκομεία όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματίες έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας, μεταξύ των οποίων αστυνομικοί και κυανόκρανοι της αποστολής του ΟΗΕ MINUSCA.
«Κατακλύσθηκαν τα νοσοκομεία»
«Τα νοσοκομεία κατακλύσθηκαν από πολίτες, οι οποίοι παρεμπόδιζαν τους γιατρούς και τους τραυματιοφορείς» ανέφερε μια πηγή του υπουργείου Υγείας.
Τα τρία νοσοκομεία της πόλης δέχτηκαν πολλούς τραυματίες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν εκεί μ’ ασθενοφόρα, με φορτηγάκια, με μοτοταξί, σ’ ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και στα χέρια.
Το υπουργείο Παιδείας διαβεβαίωσε ότι «θα ληφθούν γρήγορα μέτρα για να εξακριβωθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος».
Πηγή: ΑΠΕ
- Ρωσία και ΗΠΑ «θα υπογράψουν συμφωνία για τη διάνοιξη σήραγγας που θα διασχίζει τον Βερίγγειο Πορθμό»
- Βουλή: Φοιτητές ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 – «Θα πουλάνε πτυχία, ενώ εμείς μοχθούμε δέκα χρόνια»
- Ιωάννινα: Πλημμύρισαν δρόμοι μετά από έντονη βροχή και χαλάζι
- ΠΑΣΟΚ: Μετά τη «θλίψη και οργή» Μητσοτάκη για την ακρίβεια, ήρθε και η ομολογία της αποτυχίας από τον Π. Μαρινάκη
- Ελλάδα στον ΟΗΕ: Προσηλωμένοι στη διασφάλιση των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας
- H ΑΙ σύντομα θα χρειάζεται περισσότερο νερό από ό,τι ο παγκόσμιος πληθυσμός
- Παίζοντας μπάλα στην πόλη του Πελέ…
- Τραμπ: «Αντιπατριωτικό» το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων που διατάσσει τερματισμό του πολέμου στο Ιράν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 04.06.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/pexels-josh-hild-1270765-4606770-315x220.jpg)




































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442