Πώς η Poundland έχασε το στοίχημα της φθηνής αγοράς
Ο άλλοτε «ναός» των φθηνών αγορών, η Poundland, βρίσκεται πλέον σε τροχιά παρακμής
Μέχρι πρόσφατα, το όνομα Poundland ήταν σχεδόν συνώνυμο με τις ευκαιρίες. Σήμερα, όμως, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Με ζημίες άνω των £51 εκατομμυρίων και σχέδια για κλείσιμο 150 καταστημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο γίγαντας των χαμηλών τιμών δίνει μάχη επιβίωσης.
Η νέα ιδιοκτησία από την Gordon Brothers —που απέκτησε την εταιρεία για… μία λίρα— φαίνεται να πλήρωσε λιγότερα από ό,τι κοστίζουν πολλά προϊόντα στα ράφια της αλυσίδας. Από μπουφάν των £14 μέχρι λαμπτήρες των £3 και lip gloss των £1.50, το «όλα μία λίρα» είναι πια παρελθόν.
Poundland: Η εμπειρία… δεν κοστίζει μόνο μία λίρα
Η εικόνα στα καταστήματα είναι αποκαρδιωτική. Η Σαμάνθα, έξω από το κατάστημα στο Λούτον, δηλώνει στην βρετανική Guardian απογοητευμένη: «Δεν είναι πια φθηνό. Έχει χάσει τη γοητεία του».
«Δεν είναι πια φθηνό. Έχει χάσει τη γοητεία του»
Το ίδιο επαναλαμβάνουν δεκάδες καταναλωτές: λίγη ποικιλία, μικρότερες συσκευασίες, τιμές που μπερδεύουν και χαοτική ατμόσφαιρα.
Η πίεση του ανταγωνισμόυ είναι παντού: δίπλα του, τα B&M, The Range, Savers και Home Bargains προσφέρουν ευρύτερη γκάμα, πιο αναγνωρίσιμα brands και τιμές που διατηρούν ακόμα την αξία του «φθηνού».
Το online κύμα μέσω Shein και Temu προσθέτει ακόμα έναν «αντίπαλο» στην εξίσωση.

Όταν η απλότητα γίνεται σύνθετη υπόθεση
Το μεγάλο λάθος, όπως παραδέχονται και πρώην διευθυντικά στελέχη, ήταν η εγκατάλειψη του ξεκάθαρου concept της σταθερής τιμής του £1.
Οι πολλαπλές τιμές μπέρδεψαν τους πελάτες και αύξησαν το λειτουργικό κόστος. Ταυτόχρονα, η απόπειρα να εντάξει ρούχα Pepco στα καταστήματα απέτυχε — το κοινό της Poundland δεν ήταν το κατάλληλο για τέτοιο προϊόν.
Η έρευνα της GlobalData επιβεβαιώνει την πτώση: η μετοχή της στην αγορά έπεσε κατά 2,3 μονάδες την τελευταία πενταετία, την ώρα που ανταγωνιστές όπως το Home Bargains και το B&M κέρδιζαν έδαφος.
Η αγορά αλλάζει — κι αυτοί που δεν προσαρμόζονται μένουν πίσω
Με το κόστος λειτουργίας να εκτοξεύεται (μισθοί, φόροι, ενέργεια) και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών να φθίνει, οι αλυσίδες φθηνών προϊόντων πρέπει να βρουν νέο αφήγημα.
Η Poundland προσπαθεί να επιστρέψει σε πιο προσιτές τιμές —αυξάνοντας τα προϊόντα £1 από 1.500 σε 2.400— όμως αυτό δεν αρκεί αν η συνολική εμπειρία αγορών δεν αναβαθμιστεί.
Ο αναλυτής Emily Scott το συνοψίζει ξεκάθαρα: «Το brand έχει αποδυναμωθεί γιατί δεν προσφέρει ούτε σαφήνεια ούτε την απαραίτητη αξία σε σχέση με τον ανταγωνισμό».
Η Poundland έχει ακόμα περιθώρια επιβίωσης — ίσως μέσα από ένα νέο μοντέλο τύπου “Five Below” όπως στις ΗΠΑ (που πωλεί προϊόντα για 5 δολάρια ή λιγότερο).
Αλλά για να το πετύχει, πρέπει να επιστρέψει στα βασικά: απλότητα, καθαρές τιμές και πραγματικά δελεαστικές προσφορές.
Γιατί στις αγορές, το «φθηνό» δεν είναι πάντα αρκετό. Αλλά αν δεν είσαι πια ούτε φθηνός ούτε ξεκάθαρος, τότε απλώς δεν έχεις λόγο ύπαρξης.
Πηγή: ΟΤ
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ καθαιρεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, εξοργισμένος για την «ανικανότητα» στελεχών
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
- Τρίπολη – Νεστάνη: Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε κατοικία
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Τρεις ανατροπές υπέρ των παιδιών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442